Tartto 2024: katsaus tulevaan kulttuurikesään

Tarton ja Etelä-Viron kulttuuripääkaupunkivuosi on hyvässä vauhdissa, ja erilaisia tapahtumia järjestetään niin runsaasti, ettei suurinkaan kulttuurinystävä ehdi kaikkialle. Tässä lyhyessä katsauksessa esitetään muutamia poimintoja kiinnostavista kohokohdista kulttuurimatkaa suunnittelevan avuksi.

Atte Huhtala

Kuvassa on kulkue Võrun kaupungin syntymäpäiväjuhlassa 24.8.2014.
Võrun kaupunki viettää syntymäpäiväänsä 24.8. Kuva juhlista kymmenen vuoden takaa. Kuva: Visit Estonia

Perinteitä ja kansanmusiikkia

Etelä-Viron kesä on täynnä paikallista perinnettä, kansanmusiikkia ja kansantansseja. Kesäkuun alkajaisiksi voi vierailla Põlvassa, jossa kuun ensimmäisenä päivänä juhlitaan kuudetta kertaa Uma Pidoa, etelävirolaisten omaa juhlaa, jossa käytetään ainoastaan võron kieltä.

Kesäkuun kolmannella viikolla 16.6. Peipsijärven rantamilla Kodaveren perinnekeskuksessa järjestettävässä murremusiikkikonsertissa on mahdollista kuulla harvinaista päkarauakannel-soitinta (’peukalonrautakannel’).

Samaisen kuun lopulla 28. ja 29. päivänä järjestetään Värskassa myös settojen tanssijuhla Kad’ah kavvõkõsõ sekä koko perheen musiikkifestivaali Seto Folk, jotka tarjoavat mainion mahdollisuuden tutustua setokaiskulttuuriin, esimerkiksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon kuuluvaan polyfoniseen lauluun, ruokakulttuuriin ja perinteisiin käsitöihin.

Võrun kaupungin 240-vuotisjuhlaa vietetään monipuolisin menoin elokuun 24. päivänä pakanallisen perinneyön ja yötanssijuhlan merkeissä. Myyttistä tunnelmaa huokuva tapahtuma yhdistelee kansanperinnettä, teatteria, valoja ja luontoa, ja sitä on tekemässä suuri joukko näyttelijöitä ja tanssijoita eri puolilta Viroa.

Elokuvaa ja erikoisempaa ohjelmaa

Sukukansoista kiinnostuneiden kannattaa suunnata Tarttoon 14. ja 15. kesäkuuta, jolloin Viron kansallismuseossa järjestetään suomalais-ugrilainen elokuvafestivaali FUFF, jonka keskeinen teema on ”unohdetut kansat”. Lauantaina 15.6. pariisilaiskuoro Chœur de l’Orchestre de Paris esittää Viron kansallismuseossa kolme osaa suuren virolaisen säveltäjämestari Veljo Tormisin kuoroteossarjasta Unustatud rahvad.

”Kaupungista pois” kehottaa samanniminen (Linnast välja) ympäri Tartumaata järjestettävä taidefestivaali, jonka avajaisia vietetään heinäkuun 6. päivänä. Tapahtuman ajatuksena on jalkauttaa taide kaupunkiympäristön ulkopuolelle maanteille, järvien rannoille, lentokentille ja metsien taakse. Taiteen luo opastaa Tartosta lähtevä taidepolku, jonka varrella voi ihastella Tarttoa ympäröivien alueiden luonnonkauniita maisemia kuvaavia seinämaalauksia, ympäristötaidetta ja installaatioita. Taidefestivaalin yhteydessä järjestetään opastettuja kierroksia, ekskursioita, paikallisia näyttelyitä sekä kaikille avoimia taidetyöpajoja. 

Tartosta kaakkoon sijaitsevassa Elvan kaupungissa järjestetään 26.–27. heinäkuuta Viron liikunta- ja hyvinvointifestivaali, jonka tarkoitus on tuoda esille, kuinka fyysistä ja henkistä terveyttä voi edistää omien lempipuuhien ja -harrastusten avulla. Ainutlaatuisen festivaalista tekee sen yhteydessä tänä vuonna järjestettävä kokeellinen konsertti, jossa esiintyy Pärnun kaupunginorkesteri yhdessä Daniel Levin kanssa. Festivaali on konserttia lukuun ottamatta ilmainen.

Kirjoittaja on viro.nyt-lehden Tarton-kirjeenvaihtaja.

Artikkeli ilmestyi viro.nyt-lehden numerossa 2-2024.