SVYL 30

SVYL 30 vuotta!

Vuonna 2021 juhlittiin SVYL:n 30-vuotista taivalta! Viro-yhdistysten liiton perustamissopimus allekirjoitettiin 15.2.1991 Helsingissä. Siitä lähtien SVYL on toiminut aktiivisesti Viron, sen ihmisten ja kulttuurin esittelijänä Suomessa ja suomalais-virolaisen yhteistyön keskiössä.

Tällä sivulla tulemme kertomaan juhlavuoden teoista ja mahdollisista tapahtumista. Seuraa tiedotusta tältä sivulta sekä Facebook-sivuillamme.

Viro-äänikirjasarja

Viro-äänikirjat
Kuuntele kirjat osoitteessa soundcloud.com/svyl-svyl/sets/.

Suomen Viro-yhdistysten liiton 30-vuotisjuhlinta saa upean huipennuksen, kun SVYL julkaisee Viro-äänikirjasarjan! SVYL:n äänikirjat ovat kuuntelijoilleen ilmaisia, lahja kaikille Viron ystäville ja Virosta kiinnostuneille.

Äänikirjojen tuottaminen on kulttuuriteko. Näin saamme äänikirjoiksi sellaisia Viro-kirjoja, jotka muuten jäisivät kuulematta. Kirjoissa luodaan katsaus 30 vuoden taakse: Miltä Viro näytti tuolloin, mitkä olivat itsenäistymiseen johtaneet vaiheet ja kuinka itsenäistyminen Suomessa nähtiin? Luvassa on puhdasta faktaa ja hiukan vallattomampaakin aiheen käsittelyä.

Viro-äänikirjasarjassa on kuunneltavissa kolme teosta:

Kulle RaigPitkä matka lähelle. Naapuriksi vapaa Viro (Kirjastus K&K 2011)

Mihkel Mutt: Missio Viro (Kivijalka 1997, suom. Jouko Vanhanen)

Mihkel Tiks (toim.): Viro. Matkaopas (Huma 1991, suom. Virossa opiskelevat suomalaisopiskelijat)

Lue lisää äänikirjasarjasta

Sinimustavalkoisia sukkia vauvoille

SVYL:n ja Viron juhlavuosien yhtenä tekona SVYL haastoi Viro-seurat käsityötalkoisiin. Tarkoituksena oli neuloa sinimustavalkoiset villasukat kaikille tempaukseen osallistuneiden seurojen paikkakunnilla 20.8.2021 syntyneille vauvoille! Lue sukkaprojektista lisää täältä!

SVYL:n historia aikajanalla

Tässä muistelemme SVYL:n 30-vuotista taivalta. Julkaisimme SVYL:n historian kolmessa osassa aikajanalla:

Ensimmäinen osa: vuodet 1988-2000

Ensimmäinen osa käsittelee vuosia 1988-2000. Tänä aikana rakennettiin pohja liiton syntymiselle ja 15.2.1991 kirjoitettiin Viro-yhdistysten liiton perustuskirja. Silloinen VYL toimi aktiivisesti virolais-suomalaisen keskustelun keskiössä järjestämällä vuosittain lukuisia seminaareja, kutsuen virolaispuhujia Suomeen, tehden yhteistyötä paikalliseurojen kanssa ja toimien myös Tallinnassa.

Ensimmäisen aikajanan saatesanat on kirjoittanut VYL:n perustajiin kuulunut ja Viro-Suomi -yhteyttä läheltä seurannut Viro-aktiivi ja historioitsija Jari P. Havia.

HUOM! Aikajana toimii parhaiten tietokoneen selaimen kautta, mobiilissa voi olla haasteita aikajanan lukemisen kanssa.

Tutustu vuosien 1988-2000 aikajanaan tästä!

Toinen osa: vuodet 2001-2010

Vuosina 2001-2010 VYL:istä tulee SVYL – Suomen Viro-yhdistysten liitto. Kymmenen vuoden sisään perustetaan viro.nyt -kulttuuri- ja jäsenlehti ja SVYL-verkkopuoti. SVYL osallistuu ensimmäistä kertaa Turun kirjamessuille, Matka-messuille ja jatkaa aktiivisena toimijana Martin markkinoilla. SVYL on mukana kiinnostavissa hankkeissa ja projekteissa, seminaareja järjestetään vuosittain useita eri yhteistyökumppanien kanssa ja kulttuuritapahtumia tehdään yhteistyössä kumppanien kanssa. Viro täyttää 90 ja SVYL 10 vuotta. Viron uudelleenitsenäistymisestä tulee kuluneeksi 15 vuotta. SVYL muuttaa Mariankadun Viro-toimijoiden kanssa yhteiseen päämajaan Eesti Maja – Viro-keskukseen syksyllä 2010.

Vuosia 2001-2010 muistelee liiton pääsihteerinä vuosina 1999-2006 toiminut Kulle Raig.

HUOM! Aikajana toimii parhaiten tietokoneen selaimen kautta, mobiilissa voi olla haasteita aikajanan lukemisen kanssa.

Tutustu vuosien 2001-2010 aikajanaan tästä!

Kolmas osa: vuodet 2011-2020

Suomen Viro-yhdistysten liiton aikajanan kolmas ja toistaiseksi viimeinen osa käsittelee vuosia 2011-2020. Viimeiset kymmenen vuotta ovat jälleen muutoksen, kehityksen ja yhteistyön aikaa. Eesti Majasta tulee keskeinen toiminnan paikka ja vuonna 2017 tehdään liitolle ensimmäinen strategia, jossa määritetään mm. yhteiset toiminnan arvot: avoimuus, yhdenvertaisuus ja yhteistyö. Niiden kanssa on hyvä jatkaa yhdessä eteenpäin!

Vuosia 2011-2020 muistelee aikajanan alussa SVYL:n toiminnanjohtajana vuodesta 2006 toiminut Kirsi Bongwirnso.

HUOM! Aikajana toimii parhaiten tietokoneen selaimen kautta, mobiilissa voi olla haasteita aikajanan lukemisen kanssa.

Tutustu vuoden 2011-2020 aikajanaan tästä!