Monipuolinen ja nuorekas Tartto

Yliopistokaupunki Tartossa on jokaiselle jotain: lapsiperheille, rakastavaisille, taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille. Koko Etelä-Viro on tutustumisen arvoinen.

Sille Siniavski ja Marika Goldman

Tartto on vuonna 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kuvassa sen aihetunniste ja ihmisiä Tarton Raatihuoneen torilla.
Tartto on vuonna 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kuva: Kiur Kaasik

Tartossa boheemius ja nykyaikainen huipputeknologia kohtaavat

Yksi syy vierailla Tartossa on jotain aivan erityistä: kaupungissa voi tuntea ainutlaatuisia viboja, jotka ovat sekoitus nuorekkuutta ja oppineisuutta, boheemiutta ja kasvuyritysten ilmapiiriä, monipuolista kulttuurielämää ja taidetta, jota löytyy katutaiteen muodossa ympäristöltään arvokkaista kaupunginosista joka askeleella. Tartolle ominaiset vibat tiivistyvät entisessä tehdaskompleksissa, nykyisessä luovien alojen Aparaaditehas-keskittymässä. Se kokoaa yhteen monet nykyaikaiset muotoilijat, taidesalongit, vintage-kaupat, vanhoja kirjoja arvostavan Paino- ja paperitaidekeskuksen (TYPA), second hand -kirjakaupan Fahrenheit 450º jne.

Hipsteri-viboja ja mahdollisuuden viettää iltoja mukavilla ulkoterasseilla tarjoavat myös eri kaupunginosien viihtyisät baarit, kuten Barlova Karlovassa ja Toomemäen rinteillä sijaitseva Ula.

Kesäaikaan voi rupatella leppoisasti ja hyggeillä myös Emajoen promenadin kesäkahviloissa.

Tarton olemusta ilmentää hyvin ympäristötietoisuus. Kahtena viime vuotena peräkkäin Tartto on saanut kansainvälisen tunnustuksen yhtenä maailman kestävimmistä matkakohteista. Vuonna 2021 Tartto sai vallan hopeisen laatumerkin (Green Destinations Silver Award). Yksi ekologisen matkailun menestystarinoista ovat Tarton ”fiksut pyörät” eli pyöräverkosto, joka ulottuu kaupungin lähialueille ja tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua kaupunkiin lähemmin ja ympäristöystävällisemmin.

Kaupunkipyörä on fiksu tapa tutustua Tarttoon, kuvassa mies pyöräilee sellaisella.
Kaupunkipyörä on fiksu tapa tutustua Tarttoon ja piipahtaa vaikkapa Barlova-baarissa!: Kuva: Mana Kaasik

Viron suurin museo sijaitsee Tartossa

Jos et ole ehtinyt vielä käydä yhdessä Viron tärkeimmistä ja kiistatta suurimmassa museossa, Viron kansallismuseossa, niin suosittelemme lämpimästi vierailua. Yksi museon perusnäyttelyistä, Uralin kaiku esittelee suomalais-ugrilaisten kansojen talontöitä, elämäntapaa ja maailmankuvaa. Toinen perusnäyttely Kohtaamisia keskittyy virolaiseen kulttuuriin, jota esitellään aikajanalla jääkaudesta tähän päivään.

Tänä vuonna Viron kansallismuseossa voi nähdä myös yhden pohjolan suurimman yksityiskokoelman helmiä: näyttely Värien kauneus. Viron kultakauden taide Enn Kunilan kokelmasta (19.2.–2.10.) esittelee 1900-luvun alun virolaista maalaustaidetta. Joukossa on myös Länsi-Euroopassa laajalti huomiota saaneita Konrad Mägin teoksia.

Viron kansallismuseossa on useita vaihtuvia näyttelyitä, siksipä siellä kannattaa käydä useammankin kerran!

Korkeatasoisia makuelämyksiä

Vuoden 2021 lopussa Pohjoismaiden ravintolaopas White Guide listasi Viron ravintoloiden parhaimmiston, johon Tartosta pääsi seitsemän ruokapaikkaa: ainoana korkealle tasolle päässyt Lydia-hotellin ravintola Hõlm sekä erittäin hyvä -tasolle valitut Antoniuse Restoran, GMP Patisserie, Kampus, Meat Market Steak & Cocktail, Aparaat ja Cafe Truffe. Huippuravintoloista eivät jää jälkeen myöskään ihanat butiikkikahvilat eivätkä katuruokapaikat. Esimerkiksi Aparaaditehasissa sijaitseva VLND Burger tarjoaa yhtä Euroopan viidestä parhaimmasta hampurilaisesta eivätkä sille häviä viereiset ravintolat Kolm Tilli ja Aparaat.

Kesäkahvilat valtaavat Emajoen rannat kesäkuukausina.
Kesäkahvilat valtaavat Emajoen rannat kesäkuukausina. Kuva: M. Kullamaa

Alkukesästä Emajoen rannat täyttyvät mukavasta sorinasta, kun jokikahvilat avataan. Siellä voi nauttia sekä päivien että iltojen vilskeestä, seurata Emajoen soljumista ja laivaliikennettä. Tarton ravintoloille ja herkuttelijoille tuo kesän huippuhetken elokuussa järjestettävä Tarton viini- ja ruokafestivaali (5.–7.8.), jonka lukuisat katuruoka- ja pop up -ravintolat tarjoavat virolaisia ruokia suoraan tuottajilta. Ravintoloiden lisäksi on viinialue, jossa voi osallistua viininmaisteluihin Viron parhaiden sommelierien johdolla. Ruoka- ja viininautinnoille oman mausteensa antaa koko perheen viihdeohjelma ja Emajoen yöpromenadi.

Lentäen Tarton tapahtumiin!

Helsingin ja Tarton välinen lentoyhteys aloitetaan uudelleen 28. maaliskuuta 2022. Lentoyhteys toimii viitenä päivänä viikossa ja lento kestää vajaan tunnin.

Lentoyhteyden palautuminen tuo hyvän mahdollisuuden käydä myös monissa Tarton perinteisissä suurtapahtumissa, kuten Maaseutumessuilla (21.–23.4.) ja Hansapäivillä (16.–17.7.). Viro järjestää jo kolmatta kertaa kansainvälisen autourheiluliitto FIA:n rallin MM-sarjan osakilpailun WRC Rally Estonia (14.–17.7.). Se tuo Etelä-Viron mutkaisille sorateille kaikki rallimaailman huiput. Lähtö- ja palkintoseremoniat järjestetään Tartossa, Viron kansallismuseon alueella, jossa on myös kisakeskus ja tiimien huoltoalue.

Täysin erilaisen elämyksen tarjoaa puolestaan rakkauselokuvafestivaali Tartuff (1.–6.8.) – ainutlaatuinen ulkofestivaali, jossa voi kokea elokuvien ja rakkauden taikaa. Lähes viikon ajan näytetään elokuvia, joista kaikki kertovat suoraan tai välillisesti rakkaudesta.

Rakkauselokuvafestivaali Tartuff kokoaa elokuvan ystävät tunnelmallisiin ulkokatsomoihin.
Rakkauselokuvafestivaali Tartuff kokoaa elokuvan ystävät tunnelmallisiin ulkokatsomoihin. Kuva: Mana Kaasik

Tartto valmistautuu myös vuoden 2024 suurtapahtumaan, sillä tuolloin Tartto on Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartto 2024

Vuonna 2024 Tartto ja Etelä-Viro odottavat runsaasti vieraita, ja valmisteilla on mielenkiintoinen, ainutlaatuinen ja tasokas ohjelma. Vaikka suurin osa ohjelmasta on vielä suunnitelman asteella, voidaan joitain kulttuuripääkaupungin tapahtumista jo esitellä. Esimerkiksi Tartossa on vuonna 2024 suuri surrealistiselle taiteelle omistettu taideprojekti Sürrealism 100. Siihen liittyy suuri kansainvälinen näyttely Viron kansallismuseossa ja monia näyttelyitä eri puolilla Tarttoa.

Tartossa käyneet tietävät, että kaupungin tunnetuin suihkulähde sijaitsee Raatihuoneentorilla ja esittää kahta suutelevaa opiskelijaa. Alkukesästä 2024 järjestetään konserttitapahtuma Suudlev Tartu, jonka keskiössä on Raatihuoneentorilla oleva yhteissuutelu. Kyllä, luitte oikein – Raatihuoneentorille odotetaan kaikkia suutelemaan! Sillä mitä on elämä ilman suutelemista? Silkkaa synkkää taivallusta.

Euroopan kulttuuripääkaupungin tapahtumat eivät sijoitu vain Tarttoon, vaan koko Etelä-Viroon. Esimerkiksi Otepään lähistöllä sijaitsee teknologia- ja taidetalo Maajaam, jossa vuonna 2024 pidetään teknologisen taiteen ulkonäyttely Wild Bits. Näyttelyssä on 10–15 uutta taideteosta oman alansa merkittävimmiltä tekijöiltä niin Virosta kuin Euroopasta.

Vuoden 2024 kesällä järjestetään myös 11-päiväinen Suurjärvistun laivafestivaali, jossa Emajoella seilaavat satamasta satamaan Virosta ja kauempaakin saapuneet laivat. Regatan lisäksi voi osallistua sekä satamissa että laivoilla tapahtuvaan monipuoliseen kulttuuri- ja opetusohjelmaan. Laivat muuttuvat joka ilta lavoiksi, joilla esillä ovat nykysirkus ja purjekino. Illan tunteina voi myös tanssahdella paikallisen perinnemusiikin konserteissa.

Kulttuurielämyksiä Etelä-Virossa

Käydessäsi Tartossa kannattaa tutustua myös muuhun Etelä-Viroon. Etelä-Viro on monimuotoisuuden keidas, yhdistelmä älykkäitä ja innovatiivisia ratkaisuja sekä koskematonta luontoa ja kulttuuriperintöä. Luonnonkaunis ympäristö ja terveelliset elämäntavat ovat Etelä-Viron ylpeys.

Etelä-Virossa on paljon ainutlaatuisia kulttuuritapahtumia, joissa kannattaa käydä. Viljandin perinnemusiikkifestivaalista (28.–31.7.) on vuosien saatossa tullut yksi Baltian ja Pohjoismaiden suurimmista oman alansa festivaaleista. Viron kaakkoiskolkassa, Setomaalla sijaitsee hieno ulkolava Treski Küün, jonka kesä koostuu aina hyvästä musiikista ja leppoisasta ilmapiiristä. Treskin musiikki- ja inspiraatiofestivaalilla (12.–14.8.) voi viettää aikaa mukavan musiikin ja muiden inspiroivien juttujen parissa.

Setomaalla on muitakin jännittäviä tapahtumia, esimerkiksi Saatserinna Sõirapäev (11.6.). Se esittelee alueen perinteitä ja Setomaan tunnusruokaa, sõiraa, jonka valmistustakin pääsee opettelemaan. Tapahtumassa voi kuulla ainutlaatuista, UNESCOn kulttuuriperintölistallakin olevaa lauluperinnettä ja oppia setojen tansseja. Kaikkea tätä tarjoaa myös perinteinen Seto Folk (1.–2.7.)

Nykyaikaisia viboja voi tuntea kiertävällä Võnge-festivaalilla (8.–9.7.), joka tänä vuonna pidetään Tartumaalla Rannan kylässä. Luonnon kanssa harmoniassa oleville lavoille astuu kymmeniä eri artisteja Virosta ja muualta maailmasta. Myös Põlvamaalla järjestettävä Intsikurmu Muusikafestival (5.–6.8.) kutsuu takaisin luontoon, jotta musiikin avulla voi löytää itsensä ja esivanhempansa. Videoinstallaatiot, kansainväliset esiintyjät ja ajattelemaan paneva musiikki ovat tapahtumalle ominaisia.

Voronjan galleriassa kannattaa vierailla liikkuessaan Peipsin alueella.
Voronjan galleriassa kannattaa vierailla liikkuessaan Peipsin alueella. Kuva: Ruudu Rahumaru

Täysin omanlaisensa kulttuurielämyksen tarjoaa Sipulitien alue Peipsin rannalla, jossa saa osansa vanhauskoisten elämästä. Vanhauskoiset kasvattavat sipuleita ja pyytävät kalaa tänäkin päivänä, samoin uskonto on heillä edelleen keskeisessä roolissa. Suosittelemme vierailua Samovarimajassa, Peipsimaan vierailukeskuksessa ja Voronjan galleriassa. Paikallisia makuja ja käsitöitä tarjoavat monet paikat ja tapahtumat, kuten Alatskiven ja Kadrinan kartanot, Turgin käsityötalo, Sipulitien kalabuffet-päivä (30.4.) sekä Alatskiven vanhan tavaran markkinat (9.7.). Erityisen suuri tapahtuma on Peipsin ruokakatu -festivaali (20.–21.8.), jonka 175 kilometrin matkalla voi vierailla 50 pop up -ravintolassa, jotka tarjoavat Peipsin alueen puhtaista raaka-aineista tehtyjä herkkuja.

Iloisiin tapaamisiin Etelä-Virossa!

Lisätietoja

Tartosta: visittartu.com

Etelä-Virosta: visitsouthestonia.com

Kulttuuripääkaupunkivuodesta: tartu2024.ee

Lentoaikatauluista: finnair.com