Etelä-Viron kätketyt aarteet

Ensi vuonna Euroopan kulttuuripääkaupunki on Tartto yhdessä muun Etelä-Viron kanssa. Vuosi ja sen lukuisat hankkeet ja tapahtumat kannaattaakin hyödyntää ja lähteä ajan kanssa koluamaan Etelä-Viroa!

Külliki Pikk

Raatihuone on Tarton maamerkki. Kuva: Mana Kaasik

Ensi vuonna Tartosta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki yhdessä Etelä-Viron kanssa. Alue, joka on noin neljäsosa Virosta, on vielä monilta löytämättä. Totta on, että sieltä ei löydy Pärnun valkeita hiekkarantoja tai Saarenmaan katajametsiä, mutta siellä on silti paljon sellaista, jonka näkemistä ja kokemista varten kannattaa varata aikaa. Etelä-Viro on täynnä ihmeellistä luontoa ja monipuolista kulttuuriperintöä. Sen vihreät metsät ja vaellusreitit tarjoavat täydellisen loman niille, jotka haluavat paeta kaupungin meteliä. Kaunis luonto, paikallisten vieraanvaraisuus ja erilaiset tapahtumat tarjoavat mieleenpainuvia elämyksiä ja tekevät lomasta Etelä-Virossa unohtumattoman.

Jõgevamaa ja Põlvamaa

Henkeäsalpaavan kaunis luonto, tarinat, vanhauskoiset ja mahtavat kartanot ovat ominaisia niin Jõgevamaalle kuin Põlvamaalle. Jõgevamaata kutsutaan myös Vooremaaksi. Vooret ovat jääajalla muodostuneita maastonkohoumia, ja niiden väliin on syntynyt pitkänomaisia järviä. Kansantarinoissa niitä kutsutaan myös Kalevipojan kyntövaoiksi, ja Kääpalla sijaitsevassa Kalevipojan talossa voikin tutustua tarkemmin tuon Viron kansalliseepoksen sankarin urotekoihin.

Peipsimaa

Peipsin alue on tunnettu ennen kaikkea sipuleistaan ja vanhauskoisistaan, mutta kannattaa myös poiketa Peipsimaan museoon Tihedan kylässä tai vanhauskoisten museoon Mustveessä. Alueelle tyypilliset kylien ketjut ja arkaainen kulttuuri hahmottuvat hyvin Sipulitiellä seikkaillessa. Myös Peipsin ruokakulttuuri on kokemisen arvoinen, ja markkinoita ja ruokatapahtumia riittää kaikille vuodenajoille.

Tartumaa

Tapahtumarikas Tartumaa on täynnä elämää ja energiaa, sekä Tarton kaupungissa että maakunnassa ilmapiiri on iloinen ja leppoisa. Tartumaalla yhdistyvät vilkas kaupunkielämä ja luonnonrauha, joista syntyy hieno tasapaino aktiivisen ja rentouttavan loman välille. Täällä voi viettää himmeneviä iltoja Emajoella ja sen rannoilla, nautiskella pyöräilystä elämää täynnä olevissa puistoissa tai seikkailla vaikkapa urheilullisessa Elvassa.

Yliopistokaupunki Tartto tarjoaa jokaiselle jotakin: lapsiperheille, reppureissaajille, taide- ja kulttuuri-ihmisille, älyköille sekä rakastavaisille. Jotta Tarton hengestä pääsee osaksi, täytyy kierrellä eri puolilla kaupunkia. Tartto on täynnä kiinnostavia museoita ja hienoa katutaidetta. Boheemit Supilinn ja Karlova tarjoavat mahdollisuuden nähdä yhteisöllistä vilskettä. Vanemuisen teatterissa yhdistyvät draama, ooppera ja baletti. Michelin-oppaan suosittelemat ravintolat sijaitsevat mukavasti kaupungin parhaiden hotellien luona, tosin Tartossa kaikki on kävelymatkan päässä.

Põlvamaa

Põlvamaalla on hienoja mahdollisuuksia nauttia luonnosta ja aktiivisesta lomasta. Komeat metsät, kimaltelevat järvet ja vihreät niityt luovat maalauksellisen taustan erilaisille seikkailuille. Alue on tunnettu hienoista vaellusreiteistään, jotka vievät halki tuuheiden metsien, yli kivisten ojien ja läpi hiljaisten soiden. Ikiaikainen Ahjan joki sekä Taevaskodan komeat hiekkakivijyrkänteet, Ilumetsan meteoriittikraatterit ja historiallinen Postitee… Vierailijoita houkutellaan myös monipuolisiin museoihin ja hienoihin kartanoihin.

Taevaskodan hiekkakivipaljastuma. Kuva: Sven Zacek

Võrumaa ja Setomaa

Võrun maakunnassa sijaitsee kaksi kulttuuriltaan ja luonnoltaan ainutlaatuista Etelä-Viron aluetta: Võrumaa ja Setomaa. Molemmilta alueilta voi löytää etelävirolaisille tyypillistä vieraanvaraisuutta, paikallista ruokakulttuuria ja monipuolista luontoa. Võrumaa vakuuttaa vierailijansa Viron luontoennätyksillä. Täällä voi uida Viron syvimmässä järvessä (Rõuge Suurjärv), valloittaa Baltian korkeimman huipun (Suur Munamägi), seikkailla pitkin Viron pisintä jokea (Võhandu) ja halata paksuinta puuta (Tamme-Laurin tammi Urvastessa). Myös Viron eteläisin kärki on Võrumaalla Nahan kylässä.

Setomaa on tunnettu rikkaasta kulttuuriperinnöstään ja vanhoista perinteistään. Setojen kulttuuri on kautta aikojen ollut suullista, ja perusarvoja on välitetty eteenpäin laulaen. Setojen leelo-laulanta kuuluu myös UNESCOn aineettoman perinnön listalle, alueen asema onkin mahdollistanut oman kielen, elämäntavan, ruoan ja kansallispukujen säilyttämisen. Setot ovat myös tanssikansa – aina löytyy joku nuori haitaristi, joka soitollaan laittaa juhlat pystyyn. Naisten näyttäviä kansallispukuja ja hopeakoruja ei voi olla huomaamatta.

Valgamaa

Otepää tunnetaan Viron talvipääkaupunkina, mutta tekemistä löytyy ympäri vuoden. Lumi, kumpareiset metsäreitit ja maalaukselliset järvimaisemat houkuttelevat aktiivista lomaa arvostavia läheltä ja kaukaa. Aktiiviloman mahdollisuudet ovat täällä rajattomat. Talvella löytyy latuja hiihtäjille ja reittejä luistelijoille ja kelkkailijoille sekä mäkiä laskijoille. Kesällä vierailijoita odottavat Pühajärven ranta sekä Käärikun ja Tehvandin liikuntareitit. Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneet saavat kuulla Viron lipun tarinan sekä tutustua Sangasten linnaan ja rukkikreivi Bergin tekemisiin.

Valgamaalla on Otepään lisäksi kaupunki, joka ei mahdu yhteen valtioon: Viron puolella Valga ja Latvian puolella Valka. Kaupungissa voi kokea kaksi erilaista kulttuuria ja vaikkapa kiikkua rajalla, jos ei pysty päättämään, kummalle puolelle jäisi. Tänne pääsee helposti myös julkisen liikenteen avulla: sekä Tallinnasta että Tartosta tulee juna ja bussi, ja halutessaan matkaa voi jatkaa myös Latvian pääkaupunkiin Riikaan.

Viron suurin sisävesistö Võrtsjärv on sen rannoilla asuville kuin meri. Järven pinta-ala on suurempi kuin kaikkien Viron muiden järvien yhteensä. Järven ympärille on aikojen saatossa muodostunut aivan oma kulttuurinsa ja järven kalastajien saalista arvostetaan suuresti. Järven pääasialliset pyyntikalat ovat ankerias, kuha, lahna ja hauki. Võrtsjärven rannalla toimii Viron maatalousyliopiston Järvimuseo.

Mulgimaa

Mulgimaa on kulttuurillinen alue Etelä-Virossa. Se tunnetaan ainutlaatuisesta luonnosta, menneisyyden perinteistä sekä tämän päivän jännittävistä hankkeista ja aktiivisista ihmisistä. Alue on tunnettu ensimmäisistä rikkaista virolaismaataloista sekä monien tunnettujen kulttuuri-ihmisten ja valtionjohtajien syntymäpaikkana. Voi sanoa, että täällä on tällä hetkellä käynnissä Mulgin kulttuurin renessanssi. Ihmiset löytävät juurensa, muuttavat takaisin kotiseuduilleen ja herättävät vanhoja tapoja henkiin. Mulgin miesten mustat, punaisella kirjotut asut näkee jo kaukaa.

Monet yhdistävät Viljandiin folkmusiikin ja keskiaikaiset linnanrauniot. Kaupunki kuuluu kuitenkin myös UNESCOn luovien kaupunkien verkostoon käsityö- ja kansantaidekaupunkina. Viljandi sopii kaikille, jotka pitävät kauniista maisemista ja historiallisen pikkukaupungin ilmapiiristä. Vierailu Viljandissa tarkoittaa vehreyttä, upeita linnanraunioita, kapeita mukulakivikatuja ja kaunista järveä. Kulttuurielämyksen saa vuoden ympäri Ugala-teatterista, Viljandin kulttuuriakatemiasta ja Kondasen keskuksesta, joka toimii naivistisen taiteen parissa.

Etelä-Virossa voi voimaantua kauniista luonnosta ja rikkaasta kulttuuriperinnöstä. Täkäläiset metsät ovat vehreitä, vaellusreitit ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet monipuolisia – niistä pitävät kaikki, jotka haluavat paeta kaupunkielämää ja iloita luonnollisesta ympäristöstä. Välimatkat eivät ole lainkaan pitkiä ja internet on joka paikassa saatavilla. Miksipä siis ei yhdistäisi työtä ja lomaa ja käyttäisi vaikkapa etätyöverkosto Kuplandin jäsenilleen tarjoamia mahdollisuuksia!

Parhaita paikkoja vierailla Etelä-Virossa

Kartanot:

Kuremaan kartano ja tuulimylly
Alatskiven linna
Sangasten linna
Cantervillan linna
Moosten kartano

Museot:

Palamusen museo
Viron kansallismuseo (ERM)
Viron maantiemuseo
Setomaan museot
Valgan sotamuseo

Luonto:

Endlan luonnonsuojelualue
Emajõen Suursuo
Meenikunnon räme
Otepään luonnonpuisto
Karulan kansallispuisto

Puistot ja puutarhat:

Luuan arboretum
Tarton kasvitieteellinen puutarha
Luunjan ruusupuutarha
Räpinan puisto

Kaagjärven kartanon ruusupuutarha

Kylpylät:

V Spa
Kubijan hotelli-luontokylpylä
Värskan kylpylä ja vesikeskus
Pühajärven kylpylä ja lomakeskus
Linnakylpylä Wagenküll

Elämyskeskukset:

Jääkausikeskus
Tiedekeskus AHHAA
Sangasten kartanon tallirakennuksen
Vastseliinan piispanlinnan keskiaikakeskus
Mulgimaan elämyskeskus

Artikkeli ilmestyi viro.nyt-lehden numerossa 3-2023.