Ukrainalais-virolainen maailmanmusiikin yhtye Svjata Vatra esiintyy tukikonserteissa Tampereella ja Helsingissä

Yksi Viron tunnetuimmista etnomusiikin kokoonpanoista, ukrainalais-virolainen Svjata Vatra, esiintyy tukikonserteissa Tampereella ja Helsingissä 21. ja 22. huhtikuuta. Konserttien tuotto lahjoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon Ukrainan sodan vuoksi kärsivien ihmisten auttamiseksi.

Svjata Vatra -yhtye

Svjata Vatra (suom. Pyhä Tuli) on kuulunut yli 15 vuoden ajan Viron suosituimpiin ja arvostetuimpiin maailmanmusiikin kokoonpanoihin. Yhtyeen keulahahmo ja vokalisti on ukrainalaissyntyinen Ruslan Trochynskyi, 45.

Trochynskyi on moni-instrumentalisti, säveltäjä ja musiikinopettaja, jonka soitinarsenaaliin Svjata Vatrassa kuuluvat vetopasuuna ja viikatteenterä. Häntä täydentävät säkkipillin ja perinteisten puupuhaltimien monitoimimies Juhan Suits, kitaristi Oliver Kilk, basisti Ats Tani ja rumpali Karl-Heinrich Arro. Tampereen ja Helsingin konserteissa toisena laulusolistina on Ruslanin tytär Rute Trochynskyi.

Svjata Vatran musiikki on tanssittavaa ja mukaansa tempaavaa slaavilaisbaltialaista etnoa, jota yhtye kutsuu tulifolkiksi. Svjata Vatra on ehdottomasti livebändi, jota on vaikea luokitella yksittäisen musiikkisuuntauksen tai genren alle. Vaikutteita yhtye on hakenut ukrainalaisesta ja virolaisesta kansanmusiikista, rockista, funkista sekä perinteisistä slaavilaisista melodioista. Ohjelmistoon on viime vuosina tullut mukaan balladeja, joita varsinkin isä ja tytär, Ruslan ja Rute, tulkitsevat herkästi sekä ukrainaksi että viroksi.

Ruslan Trochynskyi on tällä hetkellä tunnetuin Virossa asuva ukrainalainen. Hän on syntynyt Donetskissa ja muuttanut vuonna 2005 Viroon. Hänellä on yhä sukulaisia Donetskin ohella mm. Kiovassa, Lvivissä ja Odessassa. Hän on saanut Viroon kansalaisuuden.

Konsertit Ukrainan hyväksi Suomessa

Tampereen ja Helsingin tukikonsertit ovat syntyneet Svjata Vatran ystävien aloitteesta, lukemattomien vapaaehtoisten avustamana sekä yhdistysten, yritysten ja mm. Tampereen kaupungin tuella. Konserttien tuotto lahjoitetaan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon Ukrainan sodan vuoksi kärsivien ihmisten auttamiseksi.

Tuulensuun Palatsi, Tampere, torstai 21.4. klo 18

Svjata Vatran konsertti järjestetään Tampereella Tuulensuun Palatsissa, Hämeenkatu 30, torstaina 21.4. kello 18 alkaen. Pääsylipun hinta on 25 euroa.

Ennen konserttia kuullaan Eino Leinon runo Terve, Ukraina! suomeksi ja viroksi.

Lippujen ennakkomyynti SVYL Verkkopuodista verkkopuoti.svyl.fi.

Musiikkiteatteri Kapsäkki, Helsinki, perjantai 22.4. klo 19

Virolais-ukrainalaisen musiikin ja Ukrainan ystävien ilta järjestetään Helsingissä Musiikkiteatteri Kapsäkissä, Hämeentie 68, perjantaina 22.4. klo 19 alkaen. Konsertissa musisoi Svajta Vatran lisäksi virolainen harmonikkataiteilija Maimu Jõgeda.

Eino Leinon runon Terve Ukraina! lausuu näyttelijä Olli Ikonen. Kirjailija Leelo Tungalin virontaman Jõudu, Ukraina! esittää kirjailija Kai Aareleid. Konsertin lipun hinta 25 euroa.

Musiikkiteatteri Kapsäkin konsertin jälkeen Ukrainan ystävyysillallinen konserttipaikan kupeessa olevassa Bistro K -ravintolassa. Tarjolla on ukrainalaista borssikettoa ja virvokkeita. Konsertin ja illallisen yhteislippu 40 euroa.

Pääsylippu konserttiin (25 €) sekä konsertti & illallinen -yhteispaketti (40 €) Lippupisteen verkkokaupasta tai puhelinpalvelusta p. 0600 900 900 (1,98 € / min +pvm).

Konserttien järjestäjät ja tukijat:

Viljandin ystävät

Suomen Viro-yhdistysten liitto

Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö

Tampereen Viro-toimijat

Viron Suomen suurlähetystö

Viro-instituutti

Tuglas-seura

Helsingi Eesti Akadeemiline klubi

Viisi Tähteä

Scandic Station

Hotelli Arthur

Tallink Silja

Musiikkiteatteri Kapsäkki

Bistro K