Herkkuja vuoden ympäri

Haapsalusta ja koko Viron länsirannikolta löytää erilaisia ja erihintaisia ruokapaikkoja, joissa voi kokea yllättäviä makuelämyksiä. Tästä kertoo myös White Guide -tunnustuksen saaneiden ruokapaikkojen runsaus.

Teksti: Tiina Lang. Julkaistu alunperin viro.nyt -kulttuurilehdessä 3/2020.

Haapsalun maisema rantapromenadilta.
Haapsalun rantapromenadia. Kuva: Olev Mihkelmaa.

”Tänne kannattaa tulla, sillä saa syödäkseen maukasta, puhdasta ja laadukasta ruokaa”, painottavat Haapsalun matkailujohtaja Annika Mändla ja Kodikant Läänemaa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Kaja Karlson erityisesti heille, jotka eivät ole viime vuosina tai lainkaan Haapsaluun ja Läänemaalle osuneet. Sille, joka on itse kokenut, kuinka kivoja, viihtyisiä ja tarjonnaltaan houkuttelevia ruokapaikkoja Länsi-Virosta löytyy, on helppoa matkustaa kauempaakin lounaalle tai päivälliselle, johon voi liittää jonkin mukavan konsertin tai rentouttavan kylpyläpäivän.

Elämä Läänemaalla kulkee tasaiseen tahtiin ja huolettomin mielin. Ravintolaan tai kahvilaan saapuessa stressin hälventävät piispanlinnan vakaat muurit tai meditatiivisesti rantaan lyövät laineet, jotka pyyhkivät työ- tai muut levottomat ajatukset mielestä samoin, kuin meri pyyhkii rantahiekalle piirretyt kuviot. Tämä korostuu etenkin keväällä ja kesällä, kun voi istua ruokapaikkojen sisäpihoilla tai terasseilla runsaiden, koko sesongin rehevästi kukkivien seppeleiden ympäröimänä. Ilmassa leijuu uunituoreiden leivonnaisten tuoksu, joka on niin vastustamaton, että painonhallintaan pyrkiväkin astuu sisään Müüriäären leipomoon tai Teelen kahvilaan, jonne aamuisin kiemurtelee jono. Lämmin leipomus paikan päällä tai kodin kahvipöydässä kuuluu arkirutiineihin.

”Elokuvissa näkee sen saman kuin meillä, että ihmiset tulevat pikkukaupungin leipomoon tuoretta leipää ja leivonnaisia ostamaan”, toteaa Mändla, joka kertoo, että jokaisella leipomolla on omat legendaariset tuotteensa – Müüriäären leipomossa croissantit, pavlova ja marenkikääretorttu, Teelen kahvilassa laskiaispullat, erilaiset pullat ja viinerit, pitkot sekä rinkelit ja Hapsal Dietrichissä pistaasikakku, joka maistuu kaikille. ”Kesän huippuhetkiä ovat aamupalat vanhassakaupungissa. Aurinko on juuri noussut, istut terassilla. Kun kello tulee kymmenen, alkavat kirkonkellot soida. Tulee sellainen tunne, kuin olisi jossain Välimeren rantojen pikkukaupungissa”, kuvailee Karlson hetkeä, jota paikalliset arvostavat aivan yhtä paljon kuin kaupunkiin saapuneet vieraatkin. Tuomiokirkon kellojen keskipäivän soitto kestää vielä erityisen kauan syventäen tunnetta, ettei tarvitse kiirehtiä mihinkään. Voikin vain keskittyä leppoisaan joutilaisuuteen, jota arvostetaan aina vain enemmän. Vielä kymmenisen vuotta sitten sellainen rentoutuminen ei ollut samalla lailla tapana, sillä ei ollut myöskään niin paljoa erilaisia ruokapaikkoja.

Aitoa, luomua ja ennen kaikkea paikallista

Karlson: ”Läänemaan ruokakulttuuri on kehittynyt nopeasti viime vuosina, meillä on niin Virossa kuin muuallakin tunnettuja kahviloita ja ravintoloita. Haapsalu tunnetaan kulttuuritapahtumien paikkana, jonne tulevat ne ihmiset, jotka jo tietävät, mitä haluavat. Hyvä ruoka on osa heidän elämäntapaansa.

Virolaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman jury on valinnut nyt Läänemaan vuoden ruoka-alueeksi, jotta sen ruoka-aineita, erityisyyttä ja muita ruokaan liittyviä asioita nostetaan esille.”

Mändla: ”Kohteemme on pieni, mutta ruoka hyvää! Voimme ylpeästi viedä vieraamme syömään eri paikkoihin, joissa tarjotaan aina tasokasta ruokaa. Se edellyttää sitä, että maakunnan ruuantuottajat varustavat kahvilat ja ravintolat paikallisilla, puhtaasti kasvatetuilla ja tuotetuilla raaka-aineilla. Laadukas ruoka on todella tärkeää.

Minusta Haapsalu on hyvin romanttinen pikkukaupunki. Kahviloiden leivokset ovat ihmeen hyviä ja suuria, niitä kuuluukin syödä oman rakkaan kanssa kahdestaan. Niin Hapsal Dietrich, Müüriäären kahvila kuin Kärme Küülik ovat todella kodikkaita ja romanttisia paikkoja.”

Karlson: ”Jokaisella paikallisella kokilla on oma käsialansa. Jokainen heistä ponnistelee tarjotakseen parastaan. Ruokapaikkoja koristavat seppeleetkään eivät ole täällä sattumalta, vaan niitä kasvattaa eräs läänemaalainen mies.”

Mändla: ”Kukat korostavat Haapsalua romantiikkapääkaupunkina ja saavat loistollaan koko kaupungin hehkumaan. Tärkeää on saada hyvin henkilökohtainen ruokailukokemus, joka talvella vain vahvistuu. Kun ajattelee sitä, kuinka paljon tuosta kokemuksesta maksaa ja mitä vastineeksi saa, niin hinta-laatusuhde on moninkertainen verrattuna pääkaupungin kalliisiin ravintoloihin.”

Karlson: ”Jokainen ruokapaikka on omannäköisensä. Se, joka rakastaa ruokaa ja käy eri ravintoloissa, löytää myös koko ajan jotain uutta. Grand Holm Marina on yksi Viron hienoimpia merenrantaravintoloita – todella viihtyisä ja laadukas ravintola, jossa käytetään paikallisia raaka-aineita, joita hankitaan merestä, metsästä ja pellolta. Kaikki tarjoavat nykyaikaista virolaista ruokaa omalla tavallaan laitettuna.”

Mändla: ”Meidän paikallinen ruokamme ei ole vain perinteistä hapankaalia ja perunaa. Kärme Küülik on esimerkiksi italialainen ravintola, mutta he tekevät italialaista ruokaa paikallisista raaka-aineista niin paljon, kuin niitä on mahdollista käyttää. Myös Hapsal Dietrichin kakut tehdään paikallisesta jauhosta, rahkasta, munista jne., jotka saadaan keittiöön Läänemaan pientuottajilta.

Paikalliset maanviljelijät ajattelevat hiukan tavallisesta poiketen, esimerkiksi Tammejuure Talu -maatilalla kasvatetaan hamppua ja tehdään siitä öljyjä, siemeniä jne. Tänavatalun maatila tekee erilaisia säilykkeitä, siirappeja ja sinappeja. Heillä on esimerkiksi mustaviinimarjasinappia, joka sopii erittäin hyvin juustojen kanssa.”

Karlson: ”Tänavatalussa tunnetaan kasvit hyvin ja valmistetaan tuotteita seljanmarjoista ja eri kukista – sireenistä, angervosta, matarasta jne. Heillä on todella kiinnostavia tuotteita, jotka ovat saaneet alkunsa heidän harrastuksestaan.

Koska Läänemaalla on paljon luonnonsuojelualueita, on meillä myös paljon luomutuottajia. Kuka kasvattaa viljaa ja valmistaa luomujauhoja, kuka luomusalaatteja, -mausteita, -versoja jne.”

Mändla: ”Ruuan lisäksi Uuemõisassa ja Vormsilla pannaan olutta, samoin löytyvät panimot Voldi ja Kullamaalla oleva Toht. Ravintoloissa tarjotaan laadukkaita viinejä. Viinibaari Mulliga ja Mullita on avoinna vuoden ympäri, pidetään viinikoulutuksia ja voi vain nauttia hyvästä viinistä. Kesällä järjestetään italialainen viinijuhla, joka sai alkunsa siitä, että Haapsalulla on ystävyyskaupunki myös Italiassa.

Kun vierailee Haapsalun kaltaisessa merenrantakaupungissa, on suositeltavaa syödä myös meren ääressä. Esimerkiksi Viigi Kohvik on täydellinen paikka niille, jotka haluavat nauttia illallista ihmeellisen auringonlaskun kera.”

Pohjoismainen ravintolaopas White Guide suosittelee seuraavia Läänemaan ravintoloita

Valkoinen lautanen, jossa kalapiirakka, salaattia ja kananmuna.
Dirhamin kalaravintola. Kuva: Katrin Press.
  • Kärme Küülik (korkea taso) – Haapsalulainen perheravintola, jossa osataan käyttää myös sisäelimiä, kuten ankansydäntä jne. Ruoka valmistetaan puulämmitteisessä kiviuunissa.
  • Hapsal Dietrich (todella hyvä taso) – Seitsemän kertaa White Guiden suosittelema pieni, viihtyisä kahvila Haapsalussa tarjoaa paikallisista raaka-aineista tehtyjä ihmeellisiä leivonnaisia, mutta myös suolaisia ruokia.
  • Grand Holm Marina (todella hyvä taso) – Tarjoaa Haapsalun vierasvenesatamassa eri tavoin valmistettua paikallista kalaa ja monenlaisia itsetehtyjä juomia. Ruokailunautintoa korostaa lumoava näkymä lahdelle.
  • Dirhami Kalakohvik (todella hyvä taso) – Dirhamin satamassa vedenrajassa, tekee ruuat juuri merestä pyydetyistä kaloista ja paikallisten (luomu)maatilojen raaka-aineista, joiden aitouden ja tuoreuden maistaa.
  • Purtse Gastro (hyvä taso) – Haapsalun Krahviaed-puistossa, ei lumoa kävijöitään vain runsaalla ruokalistalla ja hyvällä ruualla, vaan myös taidolla valmistetulla Purtsen käsityöläisoluella, koktaileilla ja kuohuviinillä.