Rakkautta & Anarkiaa -festivaali 27.9. saakka!

Kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa on alkanut ja jatkuu 27.9. saakka. Helsingin elokuvateattereissa järjestettävä festivaali järjestetään nyt 33. kertaa. Festivaalilla nähdään kolme pitkää virolaiselokuvaa: ohjaaja Veiko Õunpuun odotettu Viimeiset (2020), Marta Pulkin dokumenttielokuva Aasta täis draamat (A Year Full of Drama) (2019) ja animaatioelokuva Vanamehe Film (Old Man Cartoon Movie) (2019), ohjaus Oskar Lehemaa ja Mikk Mägi. Lisäksi ohjelmistossa on mukana kaksi lyhytelokuvaa Toomas Beneath the Valley of the Wild Wolves, ohjaaja Chintis Lundgren ja Bad Hair, ohjaaja Oskar Lehemaa.

Tutustu koko festivaalin ohjelmaan ja osta liput: hiff.fi.

Aasta täis draamat –dokumenttielokuva kuvaa Alissijan vuotta virolaisen teatterin kokijana

Aasta täis draamat (A Year Full of Drama) (2019). Kuva: R&A -festivaali.

Aasta Täis Draamat on odottamattoman kaunis dokumenttielokuva. Sen keskiössä on 21-vuotias valgalainen Alissija-Elisabet Jevtjukova, joka löytää tavanomaisten työpaikkailmoitusten seasta jotakin houkuttelevaa: vuonna 2017 virolainen luova kollektiivi Kinoteater haki täysipäiväistä teatterin kokijaa, jonka tulisi katsoa kaikki vuonna 2018 ensi-iltaan saapuvat Virossa esitettävät teatterituotannot ja kirjoittaa niistä arvio. Oleellista oli, ettei kokemuspohjaa teatterista ollut, vaan nämä tuotannot olisivat hänen ensimmäisiä koskaan näkemiään teatteriesityksiä. Kaikkineen Alissija näki vuoden aikana 224 esitystä. Lue viro.nyt -kulttuurilehden arvostelu elokuvasta tästä.

Esityksiä vielä:

22.9. klo 18:45 Kino Engel / VIERAS PAIKALLA
24.9. klo 21:00 Kino Regina
26.9. klo 10:45 Kinopalatsi 5
27.9. klo 16:00 Cinamon Tripla 6

Osta liput Aasta täis draamat -elokuvaan tai lue lisää Rakkautta & Anarkiaa -sivuilta.

Viimeiset on Lappiin sijoittuva moderni western

Viimeiset -elokuva, kuvassa yksi pääosan esittäjistä, virolainen Pääru Oja. Kuva: Sten Johan Lill

Suomen ja Norjan Lapissa kuvattu elokuva Viimeiset esittää kysymyksen luonnon omistajuudesta: kenellä on oikeus ostaa ja myydä ainutlaatuista maata? Elokuvassa vilisee karun kauniita tunturimaisemia, joiden seassa konttiasumukset, autovarikot ja paikallisbaarit toimivat keskeisinä tapahtumapaikkoina. Ohjaaja Veiko Õunpuu kertoo tarinaa kaivoksen omistaja Karin ja paikallisten poromiesten valtataistelusta. Samanaikaisesti käydään kilpailua rakkaudesta. 

Pääru Ojan esittämä kaivosmies Rupi aikoo tuntureita louhimalla kerryttää riittävästi omaisuutta lähteäkseen viimein pois näiltä seuduilta. Mutta töihin ei pääse, sillä Rupin isä, vanha poromies, kieltäytyy myymästä maitaan. Samalla kaivoksen omistaja Kari iskee silmänsä Rupin parhaan kaverin Lievosen naisystävään Riittaan. Rupia harmittaa tämä myös henkilökohtaisesti, sillä hänenkin katseensa on kääntynyt Riitan suuntaan. Kaivoskylän jännitteet kasvavat ja Rupi joutuu hankalan kysymyksen eteen: minne ja kenelle hän kuuluu?

Lue viro.nyt -kulttuurilehden juttu elokuvasta tästä ja Pääru Ojan haastattelu tästä.

Ainoa esitys festivaalilla tiistaina 22.9. klo 18, Bio Rexissä. Tarkista lipputilanne ja lue lisää tästä!