Viimeiset on Lappiin sijoittuva moderni western

Teksti: Lissu Kirves. Julkaistu ensimmäisen kerran viro.nyt -kulttuurilehden numerossa 2/2020.

Mies seisoo selkä kuvajaan päin, katsoen jylhää lappilaismaisemaa, jossa meri ja vuoria etäällä.
Viimeiset -elokuva, kuvassa yksi pääosan esittäjistä, virolainen Pääru Oja. Kuva: Sten Johan Lill

Viimeiset (2020) nähdään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla 17.-27.9.2020. Elokuvan toistaiseksi ainoa esitysaika on 22.9. Bio Rex -elokuvateatterissa klo 18.00. Sarjalippujen myynti on jo alkanut ja yksittäisten lippujen myynti elokuviin alkaa 10. syyskuuta. Festivaalilla nähdään lisäksi mm. Marta Pulkin dokumenttielokuva Aasta täis draamat (A Year Full of Drama) (2019) ja animaatioelokuva Vanamehe Film (Old Man Cartoon Movie) (2019), ohjaus Oskar Lehemaa ja Mikk Mägi.
Viimeiset-elokuvan tiedot, esittelyn ja lipunmyyntilinkin löydät täältä.

Suomen ja Norjan Lapissa kuvattu elokuva Viimeiset esittää kysymyksen luonnon omistajuudesta: kenellä on oikeus ostaa ja myydä ainutlaatuista maata? Elokuvassa vilisee karun kauniita tunturimaisemia, joiden seassa konttiasumukset, autovarikot ja paikallisbaarit toimivat keskeisinä tapahtumapaikkoina. Ohjaaja Veiko Õunpuu kertoo tarinaa kaivoksen omistaja Karin ja paikallisten poromiesten valtataistelusta. Samanaikaisesti käydään kilpailua rakkaudesta.

Pääru Ojan esittämä kaivosmies Rupi aikoo tuntureita louhimalla kerryttää riittävästi omaisuutta lähteäkseen viimein pois näiltä seuduilta. Mutta töihin ei pääse, sillä Rupin isä, vanha poromies, kieltäytyy myymästä maitaan. Samalla kaivoksen omistaja Kari iskee silmänsä Rupin parhaan kaverin Lievosen naisystävään Riittaan. Rupia harmittaa tämä myös henkilökohtaisesti, sillä hänenkin katseensa on kääntynyt Riitan suuntaan. Kaivoskylän jännitteet kasvavat ja Rupi joutuu hankalan kysymyksen eteen: minne ja kenelle hän kuuluu?

Nainen ja mies katsovat toisiaan lähietäisyydeltä, taustalla ihmisiä kokoontuneena etäällä.
Viimeiset. Kuva: Sten Johan Lill.

Elokuvan pääosissa nähdään tunnetut suomalaisnäyttelijät Laura Birn, Tommi Korpela ja Viron nouseva tähti Pääru Oja. Viimeisissä esiintyvät myös Elmer Bäck, Samuli Edelmann, Jarkko Lahti ja Õunpuun kanssa aiemminkin työskennellyt Sulevi Peltola. Veiko Õunpuu tunnetaan visuaalisesti vaikuttavista elokuvistaan ja kiinnostavista, omaperäisistä henkilöhahmoista. Aiemmin myös taidemaalarina toimineen Õunpuun tinkimättömyys ja taiteellinen näkemys ovat tuottaneet maailmalle useita kansainväliseen kulttimaineeseen nousseita filmejä, kuten Venetsian elokuvajuhlilla palkittu läpimurtoelokuva Syystanssiaiset (2007), Sundancessa kansainvälisen ensi-iltansa saanut Pyhän Tonin kiusaus (2009) sekä Berliinin elokuvajuhlillakin nähty Free Range (2013).

Viimeiset on suomalais-, virolais- ja hollantilaisyhteistyö, jonka on taustalla toimii myös Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvan tuotantoyhtiö Bufo. Õunpuu on uransa alusta asti tehnyt yhteistyötä suomalaisten elokuva-alan ammattilaisten kanssa. Viimeisissä yhteistyö on laajempaa kuin koskaan aiemmin. Elokuva on kuvattu pääosin Suomessa, ja suomalaisten yhteistuottajien, näyttelijöiden ja työryhmän jäsenten lisäksi käsikirjoittajina ovat toimineet suomalaiset Heikki Huttu-Hiltunen ja Eero Tammi yhdessä Õunpuun kanssa. Elokuvan vaikuttavasta lavastuksesta vastaa Jussi-palkittu Otso Linnalaakso.

Katso elokuvan traileri tästä:

Lue myös tästä juttu Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla esitettävästä Aasta täis draamat (2019) -dokumenttielokuvasta.