DocPoint -festivaalit liikuttavat ihmisiä dokumenttielokuvien äärelle lahden molemmin puolin

DocPoint Helsinki 27.1.-2.2.2020
DocPoint Tallinna 29.-2.2.2020

The Circle -elokuva tutkii virolaisen kommuunin elämää viiden vuoden ajan.

Järjestyksessään 19. DocPoint -dokumenttielokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 27.1.-2.2.2020. Helsingin DocPoint on kansainvälisesti tunnettu ja vuosittain noin 100 elokuvaa esittelevä elokuvatapahtuma, jonka puitteissa järjestetään elokuvanäytösten lisäksi myös keskusteluja, seminaareja ja klubeja. Tallinnan DocPoint -festivaalia on järjestetty jo 11 vuotta rinnakkain Helsingin festivaalin kanssa. Tänä vuonna Tallinnan DocPoint levittäytyy Tallinnan lisäksi Tartoon 29.1.-2.2.2020 ja ohjelmistossa on noin 30 dokumenttielokuvaa.

Tallinnan DocPointin ohjelmistovastaava Kaarel Kuurmaa kertoo käyneensä Helsingin DocPointissa useita vuosia vieraana ja tutustuneensa silloiseen taiteelliseen johtajaan Erkko Lyytiseen. Erään festivaalin aikana Uunisaaren saunassa kaksikolle syntyi ajatus DocPointin viemisestä myös Tallinnaan. Kuurmaa kertoo idean lähteneen liikkeelle festivaalien sijainnista: kun Helsinkiin jo kerran kutsutaan vieraita ympäri maailman ja tuodaan arvokkaita filmejä, eikö olisi kannattavaa tuoda ne samalla myös lahden yli Viroon. ”Silloin oli vielä käytössä 35 millin kelat, jotka painoivat jotakin 20 kiloa. Pelkästään jo niiden kuljettaminen tai vieraiden kutsuminen Amerikasta tai kauempaa olisi ollut vaikeampaa itsekseen”, Kuurmaa kommentoi.

Yhteistyön ytimessä on edelleen elokuvien ja kutsuvieraiden jakaminen festivaalien välillä. Helsingin DocPointin taiteellinen johtaja Kati Juurus kertoo, että Helsinki on toiminut ikään kuin emofestivaalina ja siellä tehdään päätökset mitä elokuvia valitaan ohjelmistoon. Tallinnan DocPoint tekee omat valintansa pääosin näistä elokuvista, mutta ottaa ohjelmistoonsa myös muun muassa virolaisia elokuvia, joita ei Suomen festivaalilla välttämättä nähdä. Kuurmaa kommentoi, että festivaalien taiteellisten johtajien välillä käydään aiheesta keskustelua. Pääosin ohjelmisto on siis samankaltainen, vaikkakin Helsingissä laajempi. ”Seuraamme myös mitä muut paikalliset festivaalit esittävät ja myös esimerkiksi ensi-illat vaikuttavat siihen mitä elokuvia meille valikoituu. Sillä tavoin ohjelmistot saattavat kehittyä myös erilaisiksi”, Kuurmaa tähdentää.
 
Yksi sekä Suomessa että Virossa esitettävistä virolaisdokumenteista on Tallinnan DocPointin avajaiselokuva The Circle. Ohjaaja Margit Lillak kuvasi kahdentoista aikuisen ja kuuden lapsen yhteistä elämää kommuunissa viiden vuoden ajan. Dokumentissa kaupunkiin kyllästyneet virolaiset muuttavat maalle ja pyrkivät perustamaan uudenlaisen ekoyhteisön, jossa avoin vuoropuhelu ja taide ovat elämisen keskiössä. Lillak kuvaa yhteisön kehittymistä muuton hetkestä ristiriitatilanteiden syntymiseen ja ratkaisun hetkiin. Katso alta elokuvan traileri. Löydät sen myös tämän linkin takaa.

"The Circle" (2019) trailer ENG subtitles from Allfilm on Vimeo.

The Circlen esitysajat Helsingin DocPointissa:
To 30.1. klo 17.00, Orion, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Margit Lillakin kanssa
Pe 31.1. klo 17.15, Kinopalatsi 6, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Margit Lillakin kanssa
La 1.2. klo 14.30, Maxim 1, jonka jälkeen Q&A ohjaaja Margit Lillakin kanssa
Linkki elokuvan esittelyyn ja lippuihin: https://docpointfestival.fi/tapahtumat/elokuvat/the-circle/

The Circlen esitysajat Tallinnan DocPointissa:
Ke 29.1. klo 18.30 Cinema Sõprus
Su 2.2. klo 14.00. Cinema Sõprus
Linkki elokuvan esittelyyn ja lippuihin: http://docpoint.ee/en/programm/the-circle/

Tutustu DocPoint-festivaalien koko ohjelmistoon:
DocPoint Helsinki
DocPoint Tallinn