Laulu- ja tanssijuhla kokoaa suuren perheen yhteen

Kahden vuoden välein kokoontuu virolaisten suuri perhe laulu- ja tanssijuhlille. Niin myös tänäkin kesänä, tosin hiukan pidemmän tauon jälkeen. 30.6.–2.7. pidetään Tallinnassa XIII nuorten laulu- ja tanssijuhla nimeltään Pyhä on maa.

Maris Hellrand

Kuvassa on nuorten tanssijuhlien tanssijoita tanssimassa kansallispuvuissa.
Tanssijuhlan Sillat-esitykset nähdään Kalevin stadionilla kesä-heinäkuun vaihteessa. Kuva: Aivar Pihelgas

Laulujuhlaviikko tuo Tallinnaan tuhansia nuoria laulajia, tanssijoita ja muusikoita sekä kymmeniä tuhansia katsojia Virosta ja kaikkialta maailmasta. Nuortenjuhlan esiintyjien ikähaitari on 7–27 vuotta, ja tällä kertaa kuorojen joukossa on myös Suomessa toimivia lapsikuoroja.

Tanssijuhlan Sillat-esitykset pidetään Kalevin stadionilla 30. kesäkuuta ja 1. heinäkuuta yhteensä kolme kertaa. 1. heinäkuuta Vapaudenaukiolla on kansanmusiikkijuhla. Odotetuin tapahtuma kaukaa tulleille vieraille on varmasti juhlan kohokohta: kulkue ja laulujuhla 2. heinäkuuta Tallinnan laululavalla. Laulujuhlan taiteellinen johtaja on Pärt Uusberg, tanssijuhlan pääohjaaja on Agne Kurrikoff-Herman ja kansanmusiikkijuhlan johtaja on Juhan Uppin. Laulu- ja tanssijuhlan kulkue alkaa Vapaudenaukiolta kello 9.30 ja päättyy laululavalle kello 14, kun alkaa laulujuhlan konsertti. Kulkueen tunnelmasta saa nauttia keskustasta aina Kadriorgiin ja laululavalle saakka.

Laulujuhlan taiteellinen johtaja, nuori säveltäjä ja kuoronjohtaja Pärt Uusberg kertoo: ” Nuoret voi nähdä monella tapaa. Minä haluaisin nähdä heidät – ainakin laulujuhlan kontekstissa – puhtaina, eheinä, tunteellisina sieluina, jotka ilmentävät sieluaan ja myös meidän maamme pohjoista, karua kauneutta musiikin kautta.”

Uusbergille tuli tämänkertaisen laulujuhlan idea kuin salama kirkkaalta taivaalta, ja hän sai siihen inspiraation Hando Runnelin runosta Valgust (’Valoa’), josta säveltäjä teki tätä juhlaa varten myös laulun.

XIII nuortenjuhlan johtoajatusta ovat taiteelliset toimikunnat selventäneet näin: ”Kansana pidämme pyhänä sitä, mikä meitä yhdistää ja erottaa muista maailman kansoista – maatamme ja kieltämme sekä perinteitä ja viisautta, jotka olemme esivanhemmiltamme perineet. Niitä arvoja juhlimme laulu- ja tanssijuhlassa, jossa musiikki ja tanssi lumoaa ja yhdistää meidät. Matkalla laulu- ja tanssijuhlaan opimme yhdessä huomaamaan ja varjelemaan arjessamme sitä, mikä on pyhää: kielemme, maamme ja myös yhteinen kotimme, planeetta Maa.”

Laulujuhlan konsertti alkaa sunnuntaina 2. heinäkuuta kello 14 ja päättyy noin kello 21. Niiden laulujen lisäksi, jotka ovat olleet jo vuosikymmeniä ohjelmistossa, on tällä kertaa teoksia laulunkeräystalkoista. Lavalle pääsevät kuorot, jotka ovat läpäisseet tiheän seulan ja pystyvät esittämään vaikeampiakin lauluja.

Tanssijuhlan pääohjaaja Agne Kurrikoff-Herman kertoo tämänvuotisesta juhlasta näin: ”Tanssijuhlan esitys on tarina ihmiseksi kasvamisesta ja ajassa versomisesta. Kerromme tarinan sillan symbolin kautta, jonka miellämme kantavaksi voimaksi. Tuo symboli, silta, yhdistää esityksen, jossa nuori, matkalla kaikkien tärkeiden arvojen luokse, alkaa rakentaa omia sisäisiä sillan kaariaan, joita pitkin mennä ja palata, mennä ja jäädä, mennä tavatakseen puolivälissä… Etsiä löytääkseen juuri itselleen ominaisen luokse.”

Laulu- ja tanssijuhlaa yhdistää tällä kertaa eräs uusi laulu, joka kaikaa molemmissa juhlissa: laulaja ja lauluntekijä Mari Kalkunin Sata-sata, josta on jo harjoituksissa tullut yksi nuorten suosikeista.

Suomesta laulujuhlaan tulee monta kuoroa. Helsingin lapsikuoron johtaja Silver Lumin mukaan hänen tehtävänään on välittää myös Suomessa asuville virolaislapsille laulujuhlaperinne niin, etteivät he olisi vain kulttuurin kuluttajia, vaan itsekin sen luojia, sillä vain niin voi kuorokulttuuri todella jatkua ja kehittyä. Kuoro on yksi kauneimpia musiikki-instrumentteja, ja kuorossa laulaminen paras tapa saada ystäviä.

Ensimmäinen nuorten laulu- ja tanssijuhla järjestettiin vuonna 1962, ja nuortenjuhlat ovat siitä saakka olleet joka viides vuosi. Näin mahdollisuus kokea laulu- ja tanssijuhla on annettu tuhansille koululaisille, sillä ”suureen juhlaan” eivät kaikki halukkaat mahdu. Myös nuortenjuhla on haluttu, ja kuorojen ja tanssiryhmien pitääkin tehdä ennakkolaulaminen ja -tanssiminen ja näyttää olevansa tarpeeksi korkeatasoisia. Seuraava yleislaulujuhla on vuonna 2025.

XIII nuorten laulu- ja tanssijuhlan tapahtumien lippuja voi ostaa verkosta osoitteesta www.pilettilevi.ee.