SVYL:n vuosikokouskuulumisia

Suomen Viro-yhdistysten liitto piti vuosikokouksensa 13.4.2024 Viron kansallismuseossa Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartossa. Kuva: ERM

Suomen Viro-yhdistysten liitto teki huhtikuussa matkan Euroopan kulttuuripääkaupunki Tarttoon, jonne ajettiin Narvan kautta. Narvan uuden vironkielisen lukion rehtori Irene Käosaar kutsui svylliläiset toissavuonna Tallinnan seminaarissa kylään, ja niinpä pääsimme nyt ihastelemaan uutta, hienoa lukiota sekä kuulemaan Narvan vironkielisten kuulumisia.

Tartossa oli kulttuuriohjelman lisäksi vuorossa liiton vuosikokous, joka pidettiin Viron kansallismuseossa. Kokous käsitteli sääntömääräiset asiat ja teki sääntöjen mukaiset henkilövalinnat. Liiton puheenjohtajana valittiin jatkamaan Jenni Kavén Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku ry:stä. Muu hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossa, vain Olutsilta – Õllesild -yhdistyksen Hannu Virtasen tilalle valittiin saman seuran Päivi Söderström. Hallituksen koko kokoonpanon voi lukea täältä.

Vuosikokous myös päätti sääntömuutoksesta, joka oli jo läpäissyt Patentti- ja rekisterihallituksen ennakkotarkastuksen. Muutoksen tarkoitus on yhdenvertaistaa käytäntöjä ja selkeyttää sääntöjä lähinnä jäsenmaksun osalta.

Varsinaisen kokousosion lisäksi käytiin vilkasta keskustelua liiton ja seurojen toiminnasta. Erityisesti puhuttivat liiton tuki seuroille, tiedotustoiminta, nuorten ja suomenvirolaisten saaminen mukaan toimintaan sekä liiton talous. Liiton toimisto sai positiivista palautetta viro.nyt-lehdestä ja kirjailijakiertueista, jotka koettiin seuroissa tärkeäksi yhteiseksi toiminnaksi. Esille nousi myös hyviä uusia ideoita, kuten vaikkapa seurojen osallistuminen yhdessä liiton toimiston kanssa matkamessuille.

Tästä on taas hyvä jatkaa yhteisellä Viro-asialla seuraava toimintavuosi eteenpäin!