Toveri lapsi -elokuva Suomessa keväällä 2019

Elokuva Toveri lapsi (Seltsimees laps) oli Virossa viime vuoden tapaus ja osa Viro 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla erittäin menestynyt Toveri lapsi kertoo 1950-luvun Viron todellisuudesta lapsen näkökulmasta.

Elokuva perustuu kirjailija Leelo Tungalin lapsuudenkokemuksiin. Pääosassa nähdään 6-vuotias Leelo, jonka opettajaäidin pyssymiehet eräänä päivänä vain vievät pois. Leelon on itsenäistyttävä ja löydettävä vastaukset moniin häntä vaivaaviin kysymyksiin: miksi Viron lippu on kielletty, kuka on kansanvihollinen, miksi pelottava mies hiippailee heidän kotinsa lähettyvillä ja onko pioneerina oleminen kunnia vai häpeä? Vilkas Leelo joutuu ristiriitaisissa olosuhteissa usein tragikoomisiin tilanteisiin, mutta hän tekee kaikkensa ollakseen kiltti lapsi. Ehkä se saisi äidin palamaan kotiin.

Pääosan esittäjä 8-vuotias Helena Maria Reisner on palkittu useasti. Kansainväliset tuomaristot ovat kiittäneet Moonika Siimetsin erikoisohjauksen inhimillistä tunnelmaa sekä ilmapiiriä, joka osoittaa taitavasti tuona aikana vallinneen ahdistuksen.

Toveri lapsi -elokuvan voi nähdä Suomessa keväällä 2019:

23.3. klo 13 Kotkassa (Trio 1, Kotkankatu 9)

24.3. klo 14 Salossa (Bio-Salo, Helsingintie 11)

25.3. klo 19 Salossa (Bio-Salo)

26.3. klo 19 Salossa (Bio-Salo)

3.4. klo 17 Helsingissä – vain englanninkielinen tekstitys! (Eurooppasali, Malminkatu 16)

7.4. klo 14 Lappeenrannassa (Kulttuuritila Nuijamies, Valtakatu 39)

1.5. klo 13 Kangasalla (Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6)

30.5. klo 13 Kangasalla (Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6)

Elokuvan traileri: https://youtu.be/B-sjSG0hKD4

Näytökset Kotkassa, Salossa, Lappeenrannassa ja Kangasalla järjestävät Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku, Salon seudun Suomi-Viro-seura, Lappeenrannan Tuglas-seura, Kangasalan räpinologit, Suomen Viro-yhdistysten liitto ja Tuglas-seura yhdessä paikallisten elokuvateattereiden kanssa. Helsingin näytös on osa Eurooppalaisen elokuvan viikkoa, jonka järjestävät Euroopan komission Suomen edustusto, Euroopan parlamentin infopiste ja Eurooppasali. Tapahtumaa tukee mm. Viron Suomen suurlähetystö.