Kääntäjä Jenni Kavénista Suomen Viro-yhdistysten liiton uusi puheenjohtaja

Suomen Viro-yhdistysten liiton vuosikokous valitsi lauantaina 5.11.2022 liiton uudeksi puheenjohtajaksi väistyvän puheenjohtajan Grete Ahtolan tilalle auktorisoidun kääntäjän, FM Jenni Kavénin.

Jenni Kavén. Kuva: Maarit Laitinen

Jenni Kavénilla on pitkä kokemus Viron parista. Hän on viron kielen ja kulttuurin maisteri Helsingin yliopistosta, opiskellut Tarton yliopistossa ja työskennellyt Tartossa Tampere Majassa sekä Suomen-instituutissa. Suomessa Viro-kokemusta on karttunut töistä Eesti Maja – Viro-keskuksessa, jossa Kavén työskenteli Viro-instituutissa (2012–2013), SVYL:ssa (2011) ja Tuglas-seurassa (2009–2010). Kääntäjän töiden kautta monet virolaisen yhteiskunnan ja kulttuurin ilmiöt ovat tulleet Kavénille tutuiksi. Hän on ollut SVYL:n hallituksen jäsen vuodesta 2012 lähtien. Kavén on edustanut hallituksessa Virolaisen kulttuurin ystävät Virkkua, jonka hallituksessa ja tiedottajana hän toimi vuosina 2015–2018. Jenni Kavén työskentelee Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton toiminnanjohtajana.

”Suomen Viro-yhdistysten liitto SVYL on hieno Viron-tuntijoiden ja Viro-harrastajien verkosto – yhdistys, jonka jäsenyhdistyksissä tunnetaan Viro läpikotaisin ja monella tasolla.

On hienoa, että valtakunnallisessa järjestössä, kuten SVYL, on laajaa ja kestävää ystävyyskaupunki- ja kuntayhteistyötä, virolaisen musiikin, kulttuurin (myös olutkulttuurin) sekä opetuksen ja koulutuksen alan tuntemusta, jota SVYL:n jäsenyhdistykset voivat paikkakunnillaan jakaa myös muille.

Meitä, jotka tunnemme toistemme maita ja kulttuureita tai puhumme toistemme kieliä, tarvitaan”, toteaa liiton tuore puheenjohtaja Kavén ja jatkaa:

”Haluan vielä lämpimästi kiittää myös edeltävää puheenjohtajaa, Grete Ahtolaa, joka on luotsannut liittoa ja hallitusta varmalla otteella kohti SVYL:n uutta strategiaa. Kiitos, Grete, tärkeästä työstäsi. Tästä on hyvä jatkaa pätevän hallituksen kanssa ja pitää Suomessa Viron lippua korkealla!”

Muita muutoksia SVYL:n hallitukseen tuli, kun Jenni Kavénin tilalle valittiin Porin seudun Suomi–Viro-seuran puheenjohtaja Päivi Yli-Kauhaluoma-Nurmi. Yli-Kauhaluoma-Nurmen henkilökohtainen varajäsen on Riihimäen Suomi–Viro-yhdistyksen puheenjohtaja Raimo Häkkinen. Uutena hallitukseen tuli myös Valkeakosken seudun Suomi–Viro-seuran sihteeri Juha Valkama, joka valittiin Varsinais-Suomen Viro-keskuksen Imbi Kolkkasen varajäseneksi. Erovuoroiset hallituksen jäsenet Imbi Kolkkanen, Helsinki–Tallinna-seuran Outi Rautio (varajäsen Veikko Valkonen, Keravan Viro-seura) ja Olutsilta – Õllesild ry.:n Hannu Virtanen (varajäsen Virve Nöges, Salon seudun Suomi–Viro-seura) valittiin jatkamaan hallituksessa. (Katso koko SVYL:n hallituksen kokoonpano täältä.)

SVYL:n vuosikokouksessa luovutettiin myös liiton ansiomerkki Grete Ahtolalle tunnustuksena ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta toiminnasta Suomen ja Viron välillä. Sen lisäksi, että Ahtola toimi SVYL:n hallituksen puheenjohtajana, on hän työskennellyt sekä liiton toimistolla että Viro-instituutissa. Ahtola on myös Virolaisen kulttuurin ystävät Virkun hallituksen jäsen ja Helsingin virolaisen akateemisen klubin puheenjohtaja. Ahtolan jälki SVYL:n tulevien vuosien toiminnassa on vahva, sillä hän veti liiton tuoreen strategiaprosessin. SVYL:n vuosikokous hyväksyi liiton uuden strategian vuosille 2023–2027.

Kuvassa SVYL:n vuosikokouslaiset Tallinnassa 5.11.2022. Kuvasta puuttuu sen ottaja, Varsinais-Suomen Viro-keskuksen edustaja Raimo Korhonen.