Tulevaisuuden Tallinna avautuu jo tänä vuonna

Teksti: Mall Oja, julkaistu viro.nyt -lehden numerossa 3/2019. Kuva: Kadi-Liis Koppel

Pyöräilijöitä Noblessnerin alueella.

Tallinna on monille kovin tuttu, mutta kaupunki uudistuu jatkuvasti. Uusien nähtävyyksien suhteen kannattaakin liikkua antennit pystyssä!

Vaikka viron kielessä ei olekaan futuuria, kerrotaan tässä juuri tulevaisuudesta, Tallinnan tulevista nähtävyyksistä: taidekeskus Kaista ja keksintötehdas PROTOsta uudella Noblessnerin alueella sekä perusteellisesti remontoidun Merimuseon uudesta näyttelystä Paksun Margareetan tykkitornissa. Lisäksi muistutellaan Telliskiven luovan toiminnan keskuksessa olevasta Fotografiskasta, josta on sen muutaman aukiolokuukauden aikana tullut suomalaisten pyhiinvaelluskohde.

Muuttuva Noblessnerin satama-alue

Noblessner sijaitsee Tallinnassa meren rannalla, Kalamajan ja Lentosataman vieressä, ei kovinkaan kaukana Vanhastakaupungista. Noblessnerin korttelin historia alkoi vuonna 1912, jolloin kaksi Skandinaviasta kotoisin olevaa pietarilaista liikemiestä – Euroopan suurin öljytehtailija Emmanuel Nobel (Nobelin palkinnon perustaja Alfred Nobelin veljenpoika) ja G.A. Lessnerin konetehtaan omistaja Arthur Lessner – perusti sinne tuonaikaisen Tsaarin Venäjän tärkeimmän sukellusvenetehtaan. Tehdas sai nimensä noiden kahden miehen sukunimistä – Noblessner.

Vuosina 1913–1917 Noblessnerin tehtaassa valmistettiin yhteensä 12 tuohon aikaan todella uudenaikaista sukellusvenettä. Kun Viro vuonna 1918 itsenäistyi, päättyi sukellusvenetuotanto Noblessnerissa, mutta laivojen rakentaminen ja korjaaminen jatkui vielä vuosikymmeniä. Satama ja tehdas ovat kantaneet historian aikana useita nimiä, mutta vuodesta 2013 lähtien satamaa on kutsuttu taas virallisesti Noblessnerin satamaksi. Noblessnerin alueella on käynnissä sekä uudisrakentamista että vanhojen tehdasrakennusten pieteettistä restauroimista, jotta vanhat rakennukset saadaan uuteen käyttöön ja tallinnalaisille ja Tallinnassa vieraileville avoimiksi.

Yksi Noblessnerin suurimmista ja hienoimmista tehdasrakennuksista on historiallinen Noblessnerin telakan laivanrakennusosasto ja värillisen metallin valimo. Kiitos oman aikansa arkkitehtuurin, on rakennus tunnettu ainutlaatuisesta akustiikastaan. Siellä on esitetty Arvo Pärtin tuotantoa ja viety läpi suuria konserttituotantoja. Tämän vuoden lokakuussa valimo saa uuden sisällön, kun siellä avaa ovensa keksintötehdas PROTO.

Keksintötehdas PROTO

PROTO keksintötehdas
Peetri 10, Tallinna
www.prototehas.ee

19. lokakuuta avataan Noblessnerin valimossa keksintötehdas PROTO – suuri koko perheen keskus, joka keskittyy muun muassa virtuaalitodellisuuden viimeisimpiin keksintöihin. Keskuksen tavoite ei ole vain huvittelu, vaan myös opetuksellinen puoli on tärkeä.

PROTOssa esitellään teollisen vallankumouksen jälkeisen ajan suurien keksintöjen prototyyppejä, jotka vieraat saavat itse aistia ja kokea. Auto, polttomoottori, lentäminen, sukellusveneet… Vierailijat astuvat sisään salaiseen tehtaaseen, josta löytyy maailman parhaita keksijöitä jännittävien koneiden ja ratkaisua odottavien tehtävien kanssa. Toinen puoli näyttelystä tarjoaa konkreettista puuhaa, toinen puoli taas VR-teknologiaa. Virtuaalikokemukset ovat seikkailullisia ja mahdollistavat sekä ajassa että tilassa liikkumisen.

Uusin huipputeknologia tuo kävijöille elämyksiä kolmella vaikeustasolla – jännitystä riittää niin lapselle, vasta-alkajalle kuin myös kokeneelle seikkailijalle. Monet asiat näyttelyssä antavat mahdollisuuden tehdä itse kokeita, minkä ansiosta fysikaalisia ilmiöitä voi ymmärtää leikin avulla jännittävästi ja aivan uudelta kantilta. Kiinnostavimpia kokemuksia ovat varmasti kuumailmapallolla lentäminen ja liukuminen päätähuimaavissa korkeuksissa olevaa ilmarataa pitkin.

Keskukseen tutustuminen alkaa toisesta kerroksesta, josta saa QR-koodirannekkeen. Jokainen kävijä alkaa kerätä pisteitä ja avaa oman pelitilastonsa, jota voi seuraavalla käyntikerralla parantaa. (Tämä huomioidaan sisäänpääsylippujen hinnassa siten, että hinnat laskevat ensimmäisen käyntikerran jälkeen.)VR-elämys alkaa lyhyillä ohjeilla ja on suunniteltu kaikille helpoksi. Henkilökohtaisten VR-lasien lisäksi keskuksessa on näyttöjä, joiden avulla elämyksiä voi kokea yhdessä.

Keksintötehdas PROTOssa on myös kahvila ja museokauppa. Keskus sopii hyvin yritys- ja kulttuuritapahtumien järjestämiseen: siellä on kaksi avaraa konferenssitilaa, suuri tapahtumasali sekä mukavia opetusluokkia. PROTOn peruskohderyhmä ovat 7–13-vuotiaat, mutta tervetulleita ovat kaikenikäiset, uteliaat löytöretkeilijät!

Taidekeskus Kai

Kai Kunstikeskus
Peetri 12, Tallinna
kai.center
Tulevia tapahtumia Kaissa:
21.9.– 1. 12. avajaisnäyttely Lase oma tähelepanul… pehmeneda ja laiali valguda
Näyttely on osa Tallinna Fotokuun kansainvälisen nykytaiteen biennaalia
27.–29.9: Taidemessut Foto Tallinn

Uusi taidekeskus avataan vuosina 1914–1915 rakennetun, arkkitehtonisesti suojellun entisen telakan tekniselle osastolle. Keskuksen ainutlaatuisin elementti on kupera rautabetonikatto, jonka ansiosta näyttelytilat ovat lähes kuusi metriä korkeat. Taidekeskus Kaista vastaa Viron nykytaiteen kehittämiskeskus (Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus EKKAK).

Taidekeskuksessa on ainakin viiden Viron taideorganisaation työtilat, avoimia ja tasokkaita näyttelytiloja sekä satapaikkainen auditorio/elokuvasali. Toimintansa aloittaa myös kansainvälinen residenssiohjelma, jollaista ei Virossa ole ollut 1990-luvun jälkeen. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on uuden nimen saava rakastettu ravintola Umami, joka alkaa kehittää Virossa vielä vähemmän levinneitä sosiaalisen ruokailun tapoja. Kain katon alta löytävät paikkansa myös japanilainen ravintola, koktailbaari ja opetuskeittiö.

Taidekeskus Kaihin odotetaan kaikenikäisiä, uteliaita vierailijoita nauttimaan taiteesta, kokemaan elokuvaelämyksiä, opettelemaan leivän tekoa tai ihastelemaan auringonlaskua meripromenadilla. Kai sopii hyvin myös yritys- ja kulttuuritapahtumien järjestämiseen.

Viron merimuseon uusi näyttely Paksussa Margareetassa

Viron merimuseo Paksun Margareetan tornissa – avautuu 29.11.2019
Pikk 70, Tallinna
www.meremuuseum.ee

Vuoden 2019 lopulla aukeaa taas Viron merimuseon tykkitorni Paksun Margareetan ovet, jotta kiinnostuneet pääsevät elämykselliselle kierrokselle jännittävään kauppamerenkulun ja laivanrakennuksen maailmaan. Keskiaikaisesta Tallinnasta alkava tarina nostaa esille Viron merkityksen merenkulkumaana ja meren merkityksen Virolle.

Paksun Margareetan museokeskuksen konsepti sai alkunsa, kun vuonna 2015 löydettiin Kadriorgista harvinainen, keskiaikaisen hansalaiva koggin hylky. Koggin lisäksi näyttelyssä on laivojen pienoismalleja, jotka tuovat näyttelysaliin kokonaisen laivaston sen kirjavaa menneisyyttä esittelevien tarinoiden kera. Näyttelyä ja tarinoita elävöittävät kekseliäät tekniset ratkaisut.

Näyttely mahdollistaa myös erityisryhmille tasaveroiset mahdollisuudet tutustua ainutlaatuiseen keskiaikaiseen linnoitukseen ja Viron merenkulun tarinaan. Esteettömyys toetutetaan ensimmäistä kertaa Virossa tässä laajudessa: keskiaikainen rakennus kunnostetaan niin, että siihen pääsee 90-prosenttisesti tutustumaan pyörätuolilla. Samoin näyttelyyn tulee hissi, kuulolaitteisiin yhdistyvä, ääntä voimistava induktiosilmukka, näkövammaisten opaslinja, tunnusteltavia laivojen pienoismalleja jne.

Valokuvataiteenkeskus Fotografiska

Fotografiska
Telliskivi 60a/8, Tallinna
www.fotografiska.com/tallinn

Telliskiven luovan toiminnan keskuksen sydämessä sijaitseva Fotografiska on valokuvataiteenkeskus, jolla on juuret Tukholmassa. Keskuksessa yhdistyvät taide, hyvä ruoka, musiikki, muotoilu ja avara maailmankatsomus.

Taidekeskus kertoo maailmanluokan valokuvaajien kuvien avulla niiden taakse kätkeytyviä tarinoita, niin kauniita, yllättäviä kuin myös kipeitä ja epämiellyttäviä, tuoden esille erilaisia yhteiskunnallisia aiheita ja näkökulmia. Fotografiskassa ei ole pysyvää näyttelyä, vaan näyttelyt vaihtuvat säännöllisesti.

Näyttelyiden lisäksi Tallinnan Fotografiskassa järjestetään erilaisia tapahtumia, koulutuksia ja mestariluokan opetusta. Keskuksessa on myös valokuvataide- ja lahjakauppa, kahvila sekä hienolla näköalapaikalla oleva, ruokaelämyksiä tarjoileva ravintola Fotografiska, jossa keittiön henkilökuntaa johtaa huippukokki Peeter Pihel.