Savusaunasisaruus käsittelee universaaleja teemoja saunaperinteen kautta

Viron tuleva Oscar-ehdokas, Savusaunasisaruus, on koskettava ja kaunis dokumentti.

Kristiine Saart

Savusaunasisaruus on Anna Hintsin elokuva.
Kuva: Elokuvan lehdistömateriaalit

Tänä vuonna 36. kertaa järjestetyllä kansainvälisellä Helsingin elokuvafestivaalilla Rakkautta & Anarkiaa näytettiin myös kolme virolaista elokuvaa: Rainer Sarnetin komedia Nähtamatu võitlus, Liisi Grünbergin lyhytelokuva Miisufy ja Anna Hintsin dokumenttielokuva Savusaunasisaruus (Savvusanna sõsarad). Viimeinen niistä on Viron ensi vuoden Oscar-ehdokas sekä parhaan kansainvälisen elokuvan että parhaan dokumenttielokuvan kategorioissa. 18. syyskuuta nähtiin Savusaunasisaruus elokuvafestivaalilla Kinopalatsissa, jossa paikalla oli myös ohjaaja Anna Hints.

Elokuva esittelee Vana-Võromaan savusaunatapaa ja sai alkunsa Hintsin omista juurista Võrumaalla ja Setumaalla. Elokuva on todella kaunis ja ajatuksia herättävä. Siinä naiset kokoontuvat saunaan peseytymään puhtaaksi sekä fyysisesti että henkisesti.

Elokuvan tekemiseen osallistui yhteensä 25 naista, joista toiset olivat tuttuja ja ystäviä keskenään, toiset vieraita. Vain osan tarinat pääsivät elokuvaan. Hints sanoo, että valinta oli vaikea, koska kaikki tarinat ovat tärkeitä ja ansaitsevat tulla kuulluksi. Lauteilla käsitellään kevyempiä teemoja, mutta myös kipeitä traumoja. Aiheina ovat muun muassa abortti, yhteiskunnan odotukset naisia kohtaan, raiskaus ja virolaisille ominainen sulkeutuneisuus. Teos saa jokaisen katsomaan itseensä. Ainakin kaikki naiset löytävät varmasti elokuvasta jotain, joka koskettaa.

Anna Hints on matkustanut elokuvansa kanssa ympäri maailmaa ja nähnyt erilaisia reaktioita. Eniten ulkomaisia katsojia, ei toki suomalaisia, on säikäyttänyt se, että Virossa käydään saunassa alasti. Ohjaaja oli ollut elokuvafestivaalilla Hong Kongissa, jossa alastonta kehoa ei saa elokuvissa näyttää. Savusaunasisaruutta ei ollut kuitenkaan sensuroitu, vaan naisille oli PhotoShopattu vaatteet päälle. (Tässä kohtaa koko Kinopalatsin sali purskahti nauruun.)

Saunarituaalissa on tärkeämpää olla alasti emotionaalisesti kuin fyysisesti. Anna Hintsin kotiseudulla sauna on pyhä paikka, kirkon veroinen. Mutta miten elokuvaan voivat suhtautua ihmiset, jotka ovat kauempana Viron kulttuurista? Tähän Hints vastasi, että ihmisen tarve tuntea yhteyttä yhteisöönsä ja kuulluksi tulemisen tarve ovat ne, mitkä puhuttelevat ihmisiä vaikkapa Pohjois-Amerikassa.

Savusaunasisaruus-elokuva tulee 8.12. Suomen elokuvateattereihin.

Artikkeli on ilmestynyt viro.nyt-lehden numerossa 4-2023.