Kahden maan urheilijat

Urheilu voi avata yllättäviäkin ovia: Salibandy toi aikoinaan virolaisen Rein Kiven Suomeen ja nyt laji on kuljettamassa suomalais-virolaista Anton Vepsää Viron nuorten maajoukkueeseen.

Teksti: Kirsi Bongwirnso

Virolaisen salibandyn mekasta Jõgevalta Suomeen

Rein Kiven komea maajoukkueura sai arvoisensa päätöksen hänen jäähyväisottelussaan Hollantia vastaan lokakuussa 2019
Rein Kiven komea maajoukkueura sai arvoisensa päätöksen hänen jäähyväisottelussaan Hollantia vastaan lokakuussa 2019. Kuva: Renee Kütisaar

Rein Kivi

  • s. 1981
  • kasvattajaseura: Jõgeva Tähe
  • muita seuroja: SB Savo, Kirkkonummi Rangers, Tapanilan Erä, SSV, PSS
  • saavutuksia: kaksi SM kultaa, kaksi SM hopeaa, yksi SM pronssi, Champions Cupin voitto, 20 vuotta Viron maajoukkueessa sekä lukuisia saavutuksia Virossa Jõgeva Tähen riveissä

Viron salibandyliitto perustettiin 27 vuotta sitten ja vain kahden vuoden päästä siitä perustettiin Jõgevan kaupunkiin salibandyseura Jõgeva Tähe. Ennen salibandya Jõgevalla pelattiin seuratasolla jääkiekkoa, mutta vaihtelevat talvet tekivät ulkojäällä pelaamisen haastavaksi. Jääkiekkoa pelasivat myös ensin Kiven veljekset Rein ja Raul, kunnes vaihtoivat 16-vuotiaina uuteen lajiin salibandyyn.

Kiekkotaustaisten veljesten ura lähtikin nopeasti lentoon ja vei heidät alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen. Hyvien maajoukkueotteiden ansiosta heidät huomattiin myös Suomessa, jossa urheilu-ura alkoi Varpaisjärvellä SB Savon riveissä. Raul pelasi joitain vuosia Suomessa, mutta palasi takaisin Viroon ja on pelannut jo vuosia kasvattiseuransa Jõgeva Tähen paidassa.

Rein kuitenkin jäi tekemään salibandyuraa Suomeen. Parin Varpaisjärven vuoden jälkeen matka jatkui Kirkkonummelle Rangersiin, mikä avasi tien suurseuroihin Tapanilan Erän kautta vuosaarelaiseen SSV:hen. (Sittemmin nämä kaksi jättiä ovat yhdistyneet nimellä EräViikingit.)

”Rangersissa ollessani sain soittoja kaikista suurista seuroista eli Tapanilan Erästä, SSV:stä ja Espoon Oilersista, joista valitsin Erän, jonne tein kahden vuoden sopimuksen. Heti noiden kahden sopimusvuoden päätyttyä SSV:n manageri Kurt Westerlund soitti, ja sillä kertaa vastasin olevani valmis”, Rein Kivi kertoo.

Siirto kannatti, sillä SSV:n riveissä Kivi voitti muun muassa kaksi Suomen mestaruutta ja Euroopan cupin eli Champions Cupin. SSV:n vuosien jälkeen Kivi pelasi useamman kauden Jõgevalla, josta siirtyi porvoolaiseen PSS:aan.

Viron maajoukkueessa Rein Kivi pelasi kokonaiset 20 vuotta, vuodesta 1999 vuoteen 2019. Komea ura huipentui viime syksynä, jolloin Viro pelasi maaottelun Hollantia vastaan. Tuo Kiven jäähyväisottelu sinetöi tämän menestyksekkään pelaajauran, joka saa jatkoa Viron maajoukkuekuvioissa valmennuspuolella. Kivi on aiemmin ollut Viron miesten maajoukkueen päävalmentaja ja on nyt osa nuorten maajoukkueen valmennustiimiä.

Vahva lajitausta Suomessa avaa ovia toisessa kotimaassa

MM-karsinnat syksyllä 2018 Moskovassa Viron U19-maajoukkueen riveissä olivat mieleenpainuva kokemus numerolla 88 pelanneelle Anton Vepsälle, joka muistaa jokaisen kisoissa tekemänsä maalin elävästi
MM-karsinnat syksyllä 2018 Moskovassa Viron U19-maajoukkueen riveissä olivat mieleenpainuva kokemus numerolla 88 pelanneelle Anton Vepsälle, joka muistaa jokaisen kisoissa tekemänsä maalin elävästi. Kuva: IGG

Anton Vepsä

  • s. 2002
  • kasvattajaseura: Kerava Blackbirds United
  • muita seuroja: Tikkurilan Tiikerit, EräViikingit, M-Team
  • saavutuksia: MM-karsintaturnaus Viron U19-maajoukkueessa

Viron maajoukkueeseen tähyää myös nuori suomalais-virolainen Anton Vepsä. Vepsä oli alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa vuonna 2018 Moskovassa, kun Viro karsi pääsystä MM-kisoihin. Vaikka karsinnat eivät olleetkaan Virolle menestys, olivat ne Vepsälle todellinen elämys.

”Viikko Moskovassa oli elämäni paras viikko. Nautin joka pelistä, tunne kansainvälisissä peleissä oli mahtava, kun vastassa oli Espanja, Ranska, Venäjä. Loppujen lopuksi pääsy MM-kisoihin jäi kiinni maalierosta ja yhdestä maalista. Vaikka tulos oli mikä oli, oli fiilis kisoissa hieno, muistan jokaisen maalin elävästi. Haluan noita fiiliksiä lisää, ja Viron maajoukkue pystyy niitä selvästi minulle antamaan”, toteaa Vepsä.

Vepsä haluaa salibandyn pysyvän kuitenkin harrastuksena eikä sen takia tähyä Suomen maajoukkueeseen, jonne pääsy vaatisi ammattilaisurheilua. Vepsä pelaa tällä hetkellä helsinkiläisessä M-Teamissa B-junioreiden edustusjoukkueessa valtakunnallista 1. divisioonaa. Harjoituksia kertyy viikossa neljä.

Anton Vepsä, kuten Rein Kivikin, suosittelee nuorille usean lajin harrastamista ja kokeilemista. Vepsä itse on harrastanut ennen salibandya muun muassa jalkapalloa, yleisurheilua ja judoa. Salibandyura alkoi Keravan Blackbird Unitedin riveistä ja johti Tikkurilan Tiikereiden ja EräViikinkien kautta M-Teamiin.

Myös Anton Vepsän virolaiset juuret juontavat yllättäen salibandykaupunki Jõgevalle, jossa Vepsä käy useamman kerran vuodessa sukulaisiaan tapaamassa. Vaikka Vepsä ei täysin sujuvaa viroa puhukaan, on hänellä suomalaisen identiteetin lisäksi vahva virolainen identiteetti ja hän on ylpeä virolaisuudestaan.

”Koen olevani sekä suomalainen että virolainen ja toivon, että muutkin sen hyväksyisivät. Jos joku sanoo jotain sitä vastaan, en kuuntele. Olen kertonut kaikille kavereilleni virolaisuudestani, kaikki tietävät Viron sukulaisistani ja siitä, että käyn Virossa ja puhun viroa”, Vepsä kertoo.

Vepsä on sitä ikäluokkaa, joka on kasvanut monikulttuurisessa Suomessa ja tottunut ihmisten erilaisiin taustoihin. Rein Kivi kertoo kokeneensa kaikenlaista pitkällä salibandyurallaan Suomessa, rasistista huutelua, myös virolaisille, oli vielä 2010-luvun alussa.

Kansainvälistyvä Viron salibandymaajoukkue

Rein Kivi (oik.) pelasi peräti 20 vuotta Viron maajoukkueessa. Kuva on MM-karsinnoista 2016 pelistä Suomea vastaan.
Rein Kivi (oik.) pelasi peräti 20 vuotta Viron maajoukkueessa. Kuva on MM-karsinnoista 2016 pelistä Suomea vastaan. Kuva: Aldis Toome/IGG

Yksikään Suomen ja Viron kaksoiskansalainen ei ole tällä hetkellä vakiinnuttanut paikkaansa Viron miesten salibandymaajoukkueessa. Miehissä Suomen rinnalla toisesta maailman johtavasta salibandymaasta Ruotsista oli sen sijaan viimeisimmissä, tammi-helmikuun vaihteessa pelatuissa MM-kisakarsinnoissa Viron joukkueessa peräti seitsemän pelaajaa. Ruotsista onkin ollut pelaajia Viron miesten salibandymaajoukkueessa jo 2000-luvun puolivälistä alkaen.

Vaikkei Anton Vepsä halua salibandyammattilaiseksi, on hänellä kunnianhimoa uraa Viron maajoukkueessa kohtaan. Samoin hän haluaisi, että mahdollisimman moni salibandya pelaava kaksoiskansalainen tiedostaisi mahdollisuuden päästä tai ainakin pyrkiä toisen kotimaansa maajoukkueeseen.

”Etelä-Suomessa mahdollisuudesta pelata Viron maajoukkueessa aika hyvin tiedetäänkin, mutta olisi hienoa, jos tieto menisi myös Länsi-, Pohjois- ja Itä-Suomeen. Erityisesti nuorille, omalle vuonna 2002 syntyneiden ikäluokalle ja sitä nuoremmille, olisi tieto kiva saada”, toteaa Vepsä.

Vepsä näkee, että suomalaiset pelaajat voisivat kehittääkin Viron salibandymaajoukkuetta esimerkiksi siten, että pelaajaprofiili laajentuisi.

Rein Kiven mukaan virolainen salibandy on hiukan polkenut paikoillaan viime vuosina ja jääkiekon kehitys vie Virossa osaltaan pelaajia salibandylta. Hyvää nostetta lajille ja uusia harrastajiakin saadaan kuitenkin kansainvälisten pelitapahtumien, kuten maaotteluiden ansiosta. Myös Suomen salibandyliitto osallistuu lajin promoamiseen Virossa, kun lauantaina 8. helmikuuta pelataan naisten ja miesten Suomen Cupin finaalit Tallinnassa TalTech Sportshallissa.

2000-luvulla Viron salibandysarjoissa pelasi useampia suomalaisia, mikä nosti sarjojen tasoa. Viron naissalibandya kehitettiin myös suomalaisten, sekä valmentajien että pelaajien vetoavulla, Jõgeva Tähen tehdessä tässäkin pioneerityötä.

Tällä hetkellä Viron maajoukkueiden päätavoite on päästä kisoihin ja pysyä A-sarjassa (jota nyt ei miehissä olekaan, vaan kaikki karsivat kisapaikasta). Viron miesten ja naisten salibandymaajoukkueet liikkuvat maailmanrankingissa samoilla sijoilla miesten ollessa tällä hetkellä sijalla kahdeksan ja naisten 11. Ehkäpä tulevaisuudessa virolaista salibandya vievät eteenpäin ja sijoituksia nostavat uuden polven antonvepsät, Suomen ja Viron kaksoiskansalaiset!