Haran sukellusvenesatama – uusi mielenkiintoinen vierailukohde

Kun ryhmämatkailu Viroon aikanaan elpyy, kaivataan myös uusia kohteita. Yksi tällainen on Lahemaalla sijaitseva Haran sukellusvenesatama. Graffiteilla koristellut laiturirauniot ovat nopeasti nousemassa matkailuhitiksi.

Hannu Virtanen

Kuvassa on Haran sukellusvenesataman laiturit, joiden välissä sukellusveneet demagnetisointiin.
Sukellusveneet demagnetointiin näiden kahden laiturin välissä. Kuva: Hannu Virtanen

Hara on entinen sotilassatama, jossa vedenalaisten teknisten laitteiden avulla tehtiin sukellusveneiden demagnetointia. Käsittelyn ansiosta magneettimiinat eivät reagoineet sukellusveneiden ohittaessa niitä. Sukellusveneiden lisäksi samaa käsittelyä tehtiin laivoille.

Neuvostoliiton armeija rakensi tukikohdan 1950-luvulla, ja se toimi Viron uudelleenitsenäistymiseen asti. Neuvostoaikana tukikohdalla oli nimi sotilasosasto 53083. Lähiseudun kylät tyhjennettiin asukkaista, sillä satama oli huippusalainen eikä paikka näkynyt kartoissa.

Sataman toiminta päättyi samaan aikaan kuin Neuvostoliitonkin. Miehittäjät veivät mukanaan kaiken arkaluontoisen ja arvokkaan, ja pian jäämistöstä revittiin irti kaikki, millä oli käyttöä tai rahallista arvoa. Jäljelle jäivät raskasrakenteiset rauniot, jotka graffititaiteilijat ja töhertäjät löysivät.

Palvelut kehittyvät

Haraan voi jo nyt järjestää ryhmävierailuja. Satamaan on noin tunnin ajomatka Tallinnasta itään, ja se on auki kesällä koko viikon sekä syksyllä ja keväällä viikonloppuisin. Paikalle voi tilata opastetun kierroksen tai satamaa voi kierrellä omatoimisesti. Portilla peritään pieni pääsymaksu, ja kylteissä kehotetaan liikkumaan varovasti. Laiturit on kuitenkin siivottu romusta ja pahoihin paikkoihin on rakennettu portaita, eli liikkuminen on suhteellisen vaivatonta.

Vierailimme Harassa elokuun alussa. Sataman kehittäjä, yrittäjä Tarvi Velström kertoi, mitä uutta alueelle on tulossa:

”Meillä on jo nyt vierasvenesatama. Kunnolla sen toiminta käynnistyy kuitenkin vasta sitten, kun uusi huoltorakennus valmistuu. Siihen tulee kaikkea sitä, mitä veneilijät kaipaavat, mm. ravintola, sauna ja kokoustila. Nyt alueella on vain kahvila, josta saa pientä purtavaa ja virvokkeita. Satamassa toimii myös purjehduskerho nuorten koulutusta varten.

Kuvassa Tarvi Velström kertoo Haran sukellusvenesataman historiasta.
Tarvi Velström on kerännyt tietoa ja kuvia sataman historiasta. Kuva: Hannu Virtanen

Laitureista kauimmaisille ei nyt pääse. Ensi vuodeksi on tarkoitus rakentaa niille siltoja. Yritämme myös hankkia vesibussin, jolla pääsisi tekemään risteilyjä. Tuollaiseen tunnin risteilyyn riittää hyvin katsottavaa. Vuokrattava auto on myös hankintalistalla.”

Historiaa ja lähiseudun nähtävyyksiä

Velström on kerännyt kuvia ja tietoa tukikohdan toiminnasta. On kuitenkin ollut vaikea löytää henkilöitä, jotka ovat olleet sotilaina tai töissä satamassa.

”Täällä oli aika vähän sotilaita, lähinnä vain vartijat. Enemmistö oli insinöörejä ja muuta teknistä henkilökuntaa. Toistaiseksi olen tavannut vasta yhden täällä palvelleen neuvostosotilaan. Pientä toivoa on, että löydämme myös joitakin muita. Tavoitettu sotilas sattui kuitenkin harrastamaan valokuvausta, ja hänellä oli tallessa kuvia palvelusajalta. Osa näistä kuvista on nyt näytteillä raunioilla. Mukana on jopa yksi kuva, jossa sukellusvene on käsittelyssä laituriin kiinnitettynä”, Velström kertoo.

Haran matkalle on helppo löytää myös muuta katsottavaa. Lahemaan kansallispuisto leviää ympärillä, ja lisäksi muun muassa Käsmun merimuseo on noin 30 minuutin, Viinistun upea taidemuseo ja Kolgan kartano noin 20 minuutin ajomatkan päässä. Pieniä mutta kiinnostavia nähtävyyksiä lähistöllä ovat kyläkauppa Leesi Pood sekä vuoden 1941 taistelussa hukkuneiden muistomerkki Jumindan niemimaan kärjessä.

Lisätietoja Harasta: harasadam.ee