Viron kulttuurivuosi 2020 – keskiössä digitaalinen kulttuuri

Teksti: Virpi Tahvanainen. Julkaistu viro.nyt -lehden numerossa 1/2020

Viron kulttuuriministeriön teemavuodet ovat jo kahdenkymmenen vuoden ajan nostaneet keskiöön ajankohtaisen kulttuuriteeman. Vuoden 2020 teema on digitaalinen kulttuuri.

Virolaistaiteilija Konrad Mäen Maastik punase pilvega -teps, jossa edessä tummanvihertäviä kasveja ja matalaa kasvullisuutta, yläkulmassa vesiraja ja ylhäällä aivan punertava, kuin tulessa oleva taivas.
Konrad Mägi: Maastik punase pilvega. Kuva: Viron taidemuseo

Digitaalista kulttuuria voi tarkastella niin käytettävän median tai laitteen kautta kuin myös taiteen tekemisen muotoina. Uudenlaiset taideteokset yhdistävät erilaisia digitaalisia taidemuotoja ja tarjoavat immersiivisiä, sisälleen kietovia taide- ja kulttuurielämyksiä.

Tietokoneen, tabletin tai puhelimen kautta voi nauttia laajasta valikoimasta kulttuuria – jopa maksutta. Verkon kautta käytettävissä sosiaalisen median palveluissa on luontevaa kerääntyä yhteisen harrastuksen tai mielenkiinnon ympärille, ympäri maailman. Kieliä voi opiskella useissa maksuttomissa sekä maksullisissa palveluissa ja jopa mobiilissa eli puhelimen sovelluksissa.

Kokosimme teemavuoden kunniaksi suosituksia niin uutta mediaa hyödyntävistä kulttuurielämyksistä kuin verkossa ja sovelluksina käytettävistä palveluista. Toivotamme kulttuuririkkaita kohtaamisia vuodelle 2020 – niin digitaalisesti kuin kasvokkain!

Multimedianäyttely MONET2KLIMT Tallinnassa

Helios Hallin uutta mediaa hyödyntävä taidenäyttely yhdistää kuvataiteen nerojen Vincent van Goghin, Claude Monet’n ja Gustav Klimtin teosten visualisoinnin kauneimpaan klassiseen musiikkiin. Näyttelyssä taideteokset heräävät kirjaimellisesti eloon – animoidut teokset ovat jatkuvassa liikkeessä. Visualisointi mahdollistaa taiteilijoiden maalaustekniikan yksityiskohtaisen tarkastelun ja näyttelyssä nähdään teoksia, jotka ovat vain yksityiskokoelmissa.

Näyttely on avoinna syyskuuhun 2020 saakka.

Helios Hall Tallinna
Sauna 1 (sisäänpääsy kadun keskivaiheilta)
Tallinna
P. +372 5 901 9541
www.monet2klimt.ee

Viron taidemuseon digitaalinen kokoelma

Viron taidemuseon digitaalinen kokoelma avaa taiteen maailman selattavaksi omalta kotisohvalta. Kokoelmaan on digitoitu taidetta ympäri maailman, palvelusta löytyy satojen taiteilijoiden teoksia. Palveluun kirjaudutaan omalla profiililla, jolla voi tallentaa suosikkiteokset kansioon ja palata näin lempiteoksiin vaivattomasti. Kokoelma kasvaa jatkuvasti, kun yhä useampi taideteos digitoidaan verkkoon.

digikogu.ekm.ee

Karin Lutsin Kunstnik -taulun keskellä ihmishahmo beigen-oranssissa ympäristössä pesee käsiään ikkunan edessä. Kuvassa on nähtävillä sinisen sävyjä mm. vasemman alakulman vesikannussa, oikean alakulman maalauspaletissa ja ikkunan maisemassa, jossa vastapäisen talon parvekkeilla roikkuu pyykkejä.
Karin Luts: Kunstnik. Kuva: Viron taidemuseo.

Kulttuuriohjelmia netissä

Viron yleisradion (ERR) verkkopalvelu tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet musiikin kuuntelemiseen. Klassikaraadio on Viron suurin konserttisali, joka tuo konsertit jokaisen omaan olohuoneeseen tai mobiililaitteeseen. Voit kuunnella monenlaista musiikkia barokista jazziin ja maailmanmusiikista nykymusiikkiin sekä uutisia ja kulttuuriohjelmia. Radion ohjelmia voi myös ladata kuunneltavaksi omassa rauhassa, silloin kun haluat. Klassikaraadio on verkossa osoitteessa: klassikaraadio.err.ee.

Myös Viron yleisradion videotallenteet verkossa antavat mahdollisuuden osallistua Viron kulttuuritapahtumiin, vaikket pääsisi paikan päälle. Esimerkiksi laulua ja tanssia painottavan juhlavuoden 2019 Laulujuhlille voi palata videotallenteilla osoitteessa kultuur.err.ee.

Maailman kattavin levyhylly kirjastokortilla

Kirjastokortti on avain monenlaiseen maksuttomaan elämykseen, perinteisen kirjan lainaamisen lisäksi kortti mahdollistaa myös usean digitaalisen palvelun käyttämisen ilman käyttömaksuja. Naxos Music Library on taidemusiikkiin erikoistunut, mutta myös kansanmusiikkia ja jazzia tarjoava verkkokuuntelupalvelu. Monet kirjastot tarjoavat asiakkailleen maksutta myös erikoistuneempia suoratoistopalveluita kuten Naxos Jazz, Naxos World ja Naxos Video Library. Palvelusta löydät paljon virolaista musiikkia ja virolaisia esiintyjiä, esimerkiksi aivan äskettäin julkaistun levytyksen Tõnu Kõrvitsin Hymnejä revontulille Viron sinfoniaorkesterin esittämänä.

Löydä oman kirjastosi verkkopalvelu verkossa osoitteessa:
www.musiikkikirjastot.fi/kuuntele-musiikkia/naxos-music-library/

E-kirjat, äänikirjat ja lehdet kirjastokortilla

E-kirjasto on viihde- ja kulttuurikeskus, joka toimii digitaalisesti laitteissasi. Osa aineistosta on vapaasti käytettävissä, osaan tarvitset kirjastokortin. E-kirjastosta löydät lehtiä, e-kirjoja, äänikirjoja ja elokuvia. Palvelussa voit lukea esimerkiksi kymmeniä kotimaisia ja ulkomaisia sanoma- ja aikakauslehtiä sekä lukea e-kirjoja omalta laitteeltasi tai kuunnella äänikirjoja.

Palvelussa opastetaan erillisten lukemiseen tai kuuntelemiseen tarvittavien sovellusten lataamisessa ja näihin kirjautumisessa. E-kirjastosta löytyy Viron kulttuuria ja viihdettä sekä fakta- ja historiapitoista aineistoa.

Aloita lukeminen heti omalla laitteellasi osoitteessa ekirjasto.kirjastot.fi.

Elonet – elokuvateatteri kotonasi 

Elonet on elokuvatietokanta, josta voit katsoa satamäärin elokuvia. Pitkien elokuvien lisäksi Elonet sisältää tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmejä yli sadan vuoden ajalta. Myös kaikki sota-ajan uutiskatsaukset ja Finlandia-katsaukset ovat vapaasti katseltavissa. Selaile vaikkapa Suomen ja Viron historiaa vanhojen filmien kautta tai katso suomalais-virolainen yhteistuotanto, Theodor Lutsin ohjaama draama Päikese lapsed (Auringon lapset, 1932).

Elonet-palvelu löytyy osoitteesta elonet.finna.fi.

Viron kielen opiskeleminen verkossa

Digioppiminen on joustava keino uuden oppimiseen: materiaali kulkee mukana koneella, tabletilla tai puhelimessa ja opiskella voi omien aikataulujen mukaan. Viron kieltä voi opiskella useissa verkkopalveluissa ja mobiilisti puhelimen sovelluksissa.

Kielikursseja verkossa:

Ylen sivuilta löytyy kursseja useille kielille, Viron kielen alkeiskurssi löytyy verkosta osoitteesta yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/15/viron-alkeiskurssi.

Tuglas-seuran kielikursseja voi suorittaa myös verkossa, löydä itselle sopiva kurssi verkosta osoitteesta www.tuglas.fi/kielikurssit#verkkokurssit.

WordDive-palvelussa alkeiden opetteleminen on maksutonta. Löydät palvelun osoitteesta www.worddive.com/fi/opi-viroa.

Kielen oppimiseen tarkoitettuja sovelluksia puhelimelle löytyy monia. Kotimainen WordDive on opetuskielen vuoksi helpoin, se puhuu suomea. Muut kielet ovat englanti, espanja, ranska, italia, saksa, venäjä, ruotsi ja viro. WordDive on aluksi maksuton, mutta sisällön monipuolistuessa maksaa noin kymmenen euroaa kuukaudessa. Lataa sovellus älypuhelimeen hakemalla se puhelimesi sovelluskaupasta.

Kirjoittaja on kulttuuriammattilainen, joka lataa puhelimeen vähintään yhden uuden sovelluksen per päivä.