Tartossa vappu on opiskelijoiden juhla

Vappu, volbripäev, on Tartossa ennen kaikkea opiskelijoiden juhla. Tampere Majan isäntä Sakari Neuvonen oli opiskeluaikanaan Tartossa mukana suomalaisen osakunnan eli Fraternitas Fennican uudelleen perustamisen yhteydessä vuonna 1994.

Osakuntaperinteisiin kuuluu osakuntien yhteinen kulkue, johon osakunnat järjestäytyvät ikäjärjestyksessä. Vuonna 1926 perustettu Fraternitas Fennica oli kulkueessa aika hännillä.

”Kulkue lähti Vanemuisen kadulta kirjallisuusmuseon edestä ja kulki raatihuoneen aukiolle, jossa kaupunginjohtaja luovutti vallan vappuyöksi opiskelijoille. Sen jälkeen käytiin tervehtimässä yliopiston rehtoria yliopiston päärakennuksen luona ja suunnattiin Toomemäelle von Baerin patsaalle. Hän oli kuuluisa tarttolainen professori ja embryologi. Patsaan pää pestiin samppanjalla”, Neuvonen muistelee.

”Sen jälkeen osakunnat vetäytyivät konventteihinsa. Keskiyöllä kaikki osakunnat avasivat ovensa ja näin kerran vuodessa eri osakuntien jäsenillä oli mahdollisuus vierailla vapaasti muiden osakuntien konventeissa. Opiskelijoiden vappuyö huipentui aamuiseen kello 5 brunssiin”, Neuvonen jatkaa.

Vappu on Tartossa ennen kaikkea opiskelijoiden juhla. Vapun aikana järjestetään Tartossa opiskelijapäivät, jonka tapahtumat näkyvät kaikkialla kaupungilla.

”On urheilu- ja kulttuuritapahtumia, elokuvia, konsertteja (yölaulujuhla) ja kaikkea muuta. Näkyvimpinä on Emajoella ns. soutukilpailu Paadirall, jossa opiskelijat yrittävät pysyä pinnalla kaikenkarvaisilla soutulaitteilla kylmässä Emajoessa. Lisäksi toinen merkillinen opiskelijatempaus on Karsumm eli omatekoisilla lentovehkeillä Emajokeen lentäminen”, luettelee Neuvonen. 

Viime vuonna vappujuhlat jäivät koronan takia käytännössä kokonaan väliin, samoin tänä vuonna.

”Opiskelijapäiviä ei järjestetä ollenkaan, ravintolatkin aukeavat Tartossa vasta vapun jälkeen. Omia kokoontumisia varmaan on, mutta oletettavasti aika vaisuksi jää”, Neuvonen aprikoi.