SVYL-Verkkopuoti virolaisen kirjallisuuden lähettiläänä

Helsingin Eesti Majassa, Suomen Viro-yhdistysten liiton helmoissa, toimii pieni mutta tärkeä kauppa. SVYL-Verkkopuoti on Suomen ainoa virolaiseen kirjallisuuteen keskittynyt verkkokirjakauppa. Valikoima koostuu sekä Viro-aiheisista että virosta suomeen käännetyistä kirjoista, löytyypä kaupasta jonkin verran myös vironkielistä kirjallisuutta kieltä opiskeleville.

Viron kieltä opiskelevat ovatkin SVYL-Verkkopuodin yksi etenkin alkusyksyllä ja tammikuussa näkyvistä asiakasryhmistä. Viron kielen oppikirjat, sanakirjat ja kielioppikirjat ovat kuumaa kamaa, kun erilaisten yhdistysten ja kansalaisopistojen kurssit pyörähtävät käyntiin. Verkkopuodin edulliset hinnat ja Virossa kustannetut kirjat houkuttelevat opiskelijoita ostoksille.

Oppikirjat ovat vain pieni osa SVYL-Verkkopuodin tietokirjavalikoimaa. Suosituimpia ja vuosien saatossa tilatuimpia ovat tietysti erilaiset Viron matkaoppaat, joiden kysyntään ei koko ajan kasvava verkkotarjonta tunnu vaikuttavan. Kestosuosikeista voisi mainita Tapio Mäkeläisen mittavan Tapion matkassa -kirjasarjan sekä Tallinna-oppaat, joista tuorein, Tallinnan esikaupunkialueilla on juuri ilmestynyt. Koko Viro taas kannattaa ottaa haltuun Antto Terraksen humoristisen Viro (Sensuroimaton) -kirjan avulla – Virossa nauraminenkin on sallittua!

SVYL-Verkkopuodin laajasta historiaan keskittyvästä kirjallisuudesta kiinnostuneille on tältä vuodelta hyviä uutisia, sillä suositusta ja kiitetystä Imbi Pajun Torjutut muistot -kirjasta saatiin uusi painos. Tässä painoksessa on mukana myös presidentti Toomas Hendrik Ilveksen saatesanat. Verkkopuoti on Viron ja Suomen historiaa pullollaan, kannattaakin käydä kurkkaamassa puodin osio Historia ja elämäkerrat.

Joskus suomennos voi olla suoranainen kaunokirjallinen kulttuuriteko, tällaista edustaa SVYL-Verkkopuodin tarjonnassa Anja Salokanteleen kääntämä Leelo Tungalin Toveri lapsi (Arktinen Banaani 2019). Kirjan suomennosta odotettiin kauan ja hartaasti, ja nyt on toiveissa, että sen jatko-osatkin saataisiin lähitulevaisuudessa suomalaisille lukijoille. Leelo Tungal on yksi Viron rakastetuimpia kirjailijoita, miksi ei sitten myös naapurikansan parissa!

Vaan mikä onkaan vuodesta toiseen SVYL-Verkkopuodin suosituin tuote? Se ei suinkaan ole kirja eikä edes musiikkia tai elokuva, vaan löytyy osastosta Matkailu > Kartat! Kyseessä on Eesti rattateed – Viron pyöräilykartta! Kartasta on otettu jo lukuisia painoksia ja se on johdattanut lukemattoman joukon suomalaisia pyöräilijöitä Viron maanteille. Kartan suosio on huipussaan alkuvuodesta pitkälle kesään, mutta tilataanpa sitä sydäntalvellakin, kun tulevan kesän matkasuunnitelmat polttelevat.

SVYL-Verkkopuoti siis todella johdattaa Viroon ja virolaisen kirjallisuuden pariin – tervetuloa ostoksille!

Käy katsomassa Eesti Maja 10 -juhlaviikon 14.–20.9. tarjoukset osoitteesta verkkopuoti.svyl.fi.