Maailmanlaajuinen viron kielen viikko: ütle tere!

Tällä viikolla 23.-29.9. vietetään maailmanlaajuista viron kielen viikkoa. Vinkit kielenoppimiseen antaa SVYLin tuore työntekijä Lissu Kirves.

Olen opiskellut viroa nyt parisen vuotta erilaisilla kursseilla. Opintoni alkoivat mielenkiinnosta viron kieltä ja kulttuuria kohtaan, joka heräsi kun kuulin ensi kertaa Mari Kalkunin ja Pastacasin musiikkia. Halusin tietää millaisia aiheita ja tunteita virolaiset käsittelevät ja haluavat välittää eteenpäin lauluissaan.

Viron kielen opintoni ovat vielä alussa ja onnekseni saan oppia kieltä uudessa työssäni joka päivä. Uuden kielen oppiminen vaatii monipuolista kielen tutkimista: kursseilla oppii perusteet ja kieliopin, ystävien kanssa pääsee käyttämään kieltä aktiivisesti ja kokeilemaan uusia sanoja, ja kirjallisuus, musiikki ja tv-sarjat antavat syvyyttä ja näkemystä siihen miltä kieli kuulostaa.

Tässä pari omakohtaista vinkkiä viron kielen opiskeluun!

1) Post-it -seinä: asuessani Tallinnassa muutaman kuukauden ajan, poimin ympäristöstäni sanoja, jotka sopivat jokapäiväiseen keskusteluun tai kuulostivat hauskoilta. Tein värikoodatun post-it seinän, johon mm. keltaiselle merkitsin joka päivä hyödyllisiä arkisanoja, kuten tegelikult (oikeastaan, itse asiassa) tai kõigepealt (mm. ensiksi, ennen kaikkea, ensisijaisesti), ja vihreällä värillä olivat hauskankuuloiset sanat kuten ämmaemand (kätilö), kepikõnd (sauvakävely) tai Vaikne ookean (Tyyni valtameri).

2) Quizlet: yksi hauska tapa opetella sanastoa, on tehdä netissä toimivaan Quizletiin omia sanastoja, joita voi opetella vähän kuin pelaisi tietokoneella. Toinen netissä toimiva alusta on keeleklikk.ee -sivuston viron kielen kurssi, jossa animaatioiden, pelien ja opettajan kanssa käydyn kirjeenvaihdon kautta opiskellaan kieltä. Kummatkin alustat toimivat englanniksi.

3) Puhu rohkeasti ja kuuntele: kun käyt Virossa tai tapaat virolaisia ystäviä, ole rohkea ja ütle tere! Itse opin tilaamaan ravintoloissa viron kielellä monen erehdyksen kautta ja virolaiset tuttavat ja kaverit avustavat tarpeen mukaan keskinäisessä keskustelussa: tarkoititko varmasti nyt tätä? Myös tv-sarjat, musiikki ja kirjallisuus tarjoavat uutta sanastoa sekä syvyyttä oppimiseen. Sarjoja voit katsoa mm. ETV:ltä (etv.err.ee) ja virolaista musiikkia esittelee Visit Tallinn tuoreessa uutisessaan (uutinen englanniksi, mutta helposti pääsee selaamaan ja kuuntelemaan musiikkia myös englantia taitamaton).

Myös Viron tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid kannustaa opiskelemaan kieltä rohkeasti.

Kui näeme, ütleme siis tere!