We Jazz -festivaali levittäytyy Tallinnaan – Helsingissä nähdään Maria Faust

We Jazz 2018: Suvilahti, Tiivistämö Dec 8 by We Jazz  on 500px.com

We Jazz -festivaali Helsingissä, Tampereella ja Tallinnassa 1.-8.12.2019.

Vuodesta 2013 saakka järjestetty We Jazz -tapahtuma esittelee ajankohtaista ja laadukasta jazzmusiikkia kiinnostavissa tapahtumapaikoissa. Yksi We Jazzin lähtökohdista on ollut uudistaa jazzin esittämisen tapoja sekä tuoda joulukuiseen pimeyteen piristystä tarjoavaa ohjelmaa.

We Jazzin keikat levittäytyvät muun muassa Helsingin ja Tampereen G Livelab -klubeille, Helsingissä galleria Helsinki Contemporaryyn, kahvila Sävyyn, elektronisen musiikin klubeista tunnettuihin Ääniwalliin ja Kaikuun sekä Suvilahden tapahtumatiloihin. Jatkuvasti uusia tiloja etsivä festivaali on järjestänyt keikkoja myös Virossa viime joulukuusta lähtien. Tallinnan Telliskivessä sijaitseva rosoisen tyylikäs Sveta Baari on myös yksi tulevan festivaalin tapahtumapaikoista.

We Jazz -festivaalin Ami Vuorinen kommentoi, että Tallinnan tapahtumakenttä on tullut tutuksi festivaalijärjestäjille nyt jo kymmenen vuotta toimineen Tallinn Music Weekin kautta. Tallinnan esiintymispaikat, aktiivinen kulttuurielämä sekä Vuorisen mukaan yleinen ”hyvä meininki” tekivät järjestäjiin vaikutuksen. Kiinnostus heräsi, kun heidän kaltaiselleen poikkitaiteelliselle toimijalle tuntui olevan Tallinnan perinteisen ja laadukkaan jazztarjonnan seassa kysyntää. Tapahtumapaikaksi We Jazz -keikoille valikoitui Telliskivessä sijaitseva Sveta Baar. Vuorinen kehuu klubin erityistä tunnelmaa, akustista sointia, mahtavaa henkilökuntaa ja eläytyvää yleisöä.

Viroon lähteminen on poikinut myös kiinnostavia uusia kumppanuuksia, mm. paikallisen levy-yhtiö RRGEMS:in ja We Jazzin välille on Vuorisen mukaan syntynyt ”tiivis ja välitön yhteys”. Myös World Clinic -levykauppa Telliskivessä sekä Eckerö Line ovat olleet merkittäviä yhteistyökumppaneita, ja jazzia voikin kuulla ajoittain myös lauttamatkalla Helsingistä Tallinnaan.

Ensimmäinen Sveta Baarin We Jazz -keikka järjestettiin viime joulukuussa ja toimintaa on jatkettu klubeilla ympäri vuoden. Tänä vuonna osana We Jazz -festivaalia perjantaina 6.12. Sveta Baarissa esiintyvät kovassa nosteessa oleva itävaltalaissaksofonisti Muriel Grossmann sekä vastikään uuden albuminsa julkaissut suomalainen Bowman Trio.

Helsingin Valkoisessa salissa lauantaina 7.12. esiintyy myös yksi Viron tunnetuimmista säveltäjistä, Maria Faust. Faust on alttosaksofonisti, jonka musiikki rikkoo perinteisiä tyylilajeja liikkuen klassisen musiikin, jazzin ja nykymusiikin kentillä. Faust elää ja työskentelee tällä hetkellä Tanskassa, We Jazz -festivaalille hän saapuu Maria Faust Machina -ryhmänsä kanssa. ”Maria Faust on yksi niistä artisteista, joiden tekemisiä We Jazzilla seurataan tarkkaan”, kommentoi Vuorinen ja innoitsee Faustin paluusta festivaaliohjelmistoon.

We Jazzin Tallinnan toiminta on lähtenyt siis hienosti käyntiin ja jalansijaa on saatu hyvin Tallinnan rikkaassa kulttuuritarjonnassa. Mutta miten We Jazz näkyy jatkossa virolaisella kulttuurikentällä?

”We Jazz Tallinn -sarjan jatko keväällä on työn alla. Eli vielä ei uskalleta luvata, mutta ilman muuta jatketaan toimintaa mikäli se on mahdollista”, Vuorinen arvioi.

We Jazz -festivaali 1.-8.12.2019. Tutustu ohjelmaan: wejazz.fi/2019

Pe 6.12. Sveta Baarissa, Tallinnassa: Muriel Grossmann (AT) ja Bowman Trio (FIN). Osta liput tästä.

La 7.12. Valkoisessa salissa, Helsingissä: Maria Faust Machina (EE/DK) ja Elliot Galvin (UK). Osta liput tästä.