5 virolaista teatterifestivaalia

Virolaiset ovat tiuhaan teatterissa käyvää kansaa. Niinpä myös teatterifestivaalit ovat virolaisessa yhteiskunnassa tärkeitä. viro.nyt esittee viisi kiinnostavaa festivaalia, joiden juuret ovat syvällä virolaisessa teatterimullassa. Ei siis huolta – vaikka festivaali jäisikin tänä vuonna väliin, järjestetään se taas vuoden päästä.

Tässä uutisessa on huomioitu myös festivaalien uusimmat päivitykset ja muutokset.

BALTOSCANDAL

1.–4. heinäkuuta 2020, Rakvere

Kuva: Herkko Labi

BALTOSCANDAL on Baltian ensimmäinen ja edelleen suurin kansainvälinen teatterifestivaali. Rakveressa järjestettävä festivaali esittelee myös tanssin eri muotoja sekä innovatiivisia musiikki- ja audiovisuaalisia produktioita, mutta keskittyy eritoten kansainvälisen nykyteatterin esille tuomiseen. Esitysten lisäksi festivaalilla voi mm. kuulla ajankohtaisia keskusteluja, katsoa keskiyöllä ulkoilmaelokuvia ja seurata perinteistä jalkapallo-ottelua kyynikoiden ja romantikkojen välillä.

Koronakevään vuoksi festivaalilla ei nähdä alunperin sinne suunniteltuja kansainvälisiä produktioita, vaan festivaali toteutetaan kotimaisilla produktioilla. Mukana on jopa yhdeksän esitystä ja kaksi ensi-iltaa!

www.facebook.com/BALTOSCANDAL

www.baltoscandal.ee

Notafe

5. –11. elokuuta 2020, Viljandi

Kuva: Notafe-festivaali

Notafe on viikon mittainen, vuodesta 1993 järjestetty festivaali Viljandissa. Vuosittain noin sata esittävästä taiteesta kiinnostunutta harrastajaa ja ammattilaista kokoontuu kehittämään mieltä ja kehoa workshopeihin, katsomaan esityksiä ja kuuntelemaan puheenvuoroja sekä viettämään aikaa yhdessä Viljandin kesäisissä maisemissa.

Notafe on ilmoittanut Facebook-sivuillaan, että rekisteröintiä festivaalille on siirretty 15.6. saakka, jotta saadaan selvyyttä maailman tilanteesta. Myös ohjelma julkistetaan myöhemmin kuin tavallisesti.

notafe.ee
www.facebook.com/notafe.substation

A-Festival

5. –8. syyskuuta 2020, osana Draama-festivaalia, Tartto

Kuva teatteriesityksestä: yksi mies istuu kuvan oikeassa reunassa, toinen seisoo kuvan vasemmassa reunassa. Kummallakin päällä vaalea paita, joka on sotkettu eri väreillä.
Kuva: A-Festival

A-Festival on Tarton ylioppilasteatterin kansainvälinen itsenäisten teatteriryhmien ja opiskelijateatterien festivaali. Festivaalia on järjestetty vuodesta 2012. Viime vuonna se juhlisti Tarton ylioppilasteatterin 20-vuotista taivalta. Festivaaliohjelmassa oli mukana esityksiä mm. Venäjältä, Belgiasta ja Gruusiasta. Suomestakin on tehty aiempina vuosina vierailuja festivaalille.

www.yliopilasteater.ee/a-festival
www.facebook.com/tytafestival

Eesti Teatri Festival Draama

8. –13. syyskuuta 2020, Tartto

Kuva teatteriesityksen lavastuksesta. Sininen savu taustalla ja keskellä kuvaa pöytä, jossa erilaisia jouimiseen ja syömiseen liittyviä asioita, myös vaasissa oleva kukka.
Draama-festivaali 2019, kuva: Henry Griin

Draama-festivaali tarjoaa vuosittain katsauksen Viron kiinnostavimmista esityksistä. Vuosittain festivaali kutsuu kansainvälisiä vieraita osallistumaan teosten arviointiin, ja osa teoksista on katsottavissa englanninkielisen tulkkauksen kanssa. Draama onkin kiinnostava festivaali heille, jotka haluavat pysyä kärryillä siitä, mitä Viron teatterikentällä tapahtuu. Festivaalilla voi osallistua lisäksi mm. keskusteluihin, näyttelyihin, kirjaesittelyihin ja iltaklubeihin.

Draama on tiedottanut, että festivaali järjestetään tänä vuonna. Lipunmyynti alkaa 1.7. Ensimmäistä kertaa on myös nyt myynnissä festivaalipassi.

www.draama.ee
www.facebook.com/draamafestival

NuQ Treff

27.–30. toukokuuta 2021, Tallinna

Kuva teatteriesityksestä. Kolme miestä tekee nukketeatteria valkoisen nuken kanssa, nuken päälle sataa konfetteja ja lehtiä.
Kuva: Tom Bearshaw

NuQ Treff on Tallinnan vanhassa kaupungissa sijaitsevan NUKU-teatterin ja nukketeatterimuseon järjestämä visuaalisen teatterin festivaali. Vuodesta 1992 järjestetty NuQ Treff on kansainvälinen visuaalista teatteria laajasti esittelevä tapahtuma, joka järjestetään Tallinnassa joka toinen vuosi. Viime vuonna festivaalilla oli esiintyjiä mm. Israelista, Bulgariasta, Venäjältä, Isosta-Britanniasta, Ranskasta ja Suomesta.

Seuraava NuQ Treff järjesteään siis vasta vuoden 2021 keväällä.

www.facebook.com/nuqtreff
www.nuku.ee/en/festival