Viro-seuroissa tapahtuu

Suomen Viro-yhdistysten liittoon kuuluu suuri joukko aktiivisia Viro-seuroja, joiden tapahtumatarjonta on mielenkiintoista ja monipuolista. Tässäpä listaa seurojen lähiaikojen toiminnasta!

Kuvassa Viron lippu liehuu veneen kokassa.
Monet SVYL:n seurat tekevät kesällä matkoja Viroon, kannattaa kysellä, josko niillä olisi vielä tilaa! Kuva: Kirsi Bongwirnso

AKAAN SEUDUN SUOMI-VIRO-SEURA

Kesäretki Hiidenmaalle 4.–6.8.

Lisätietoja seuran kotisivuilta ja puheenjohtajalta p. 040 145 3552. Ilmoittautumiset 30.6. mennessä.

OLUTSILTA – ÕLLESILD

Tarkistathan tapahtumien ajantasaiset tiedot nettisivultamme www.olutsilta.fi/tapahtumat

Kuukausitapaamiset Helsingissä
Paikkana olutravintola Villi Wäinö (Kalevankatu 4, Helsinki)
7.6. klo 18 vierailu taidekoti Kirpilässä

5.7. klo 18 luontokävely Myyrmäessä Juha Karsikkaan johdolla

9.8. klo 18 esiintyjä vielä varmistumatta

13.9. klo 18 Hannu Oittinen tulee kertomaan aiheesta virolaisista Helsingin Olympiakisoissa 1952

11.10. klo 18 esiintyjä vielä varmistumatta

8.11. klo 18 sääntömääräinen syyskokous

13.12. klo 18 Olutsillan pikkujoulut

Olutsillan Klamilan osasto

Tiedotukset tapahtumista paikallislehdissä ja Facebook-ryhmässä Olutsilta – Klamilan osasto.

Olutsillan Kotkan osasto

Ajantasaiset tiedot tapahtumista julkaistaan Olutsillan Kotkan Osaston Facebookissa ja Olutsillan nettisivuilla.

Saunaklubi

Tulevien tapahtumien tiedot löydät tapahtumakalenterista www.olutsilta.fi/tapahtumat tai fb-ryhmästä Olutsilta Saunaklubi. Voit myös liittyä saunaklubin sähköpostijakeluun ilmoittamalla sähköpostiosoitteesi Juhalle: juha.karsikas(at)icloud.com.

VP-lounaat

Vapaapäivälounaat Helsingin seudulla kuukauden viimeisenä keskiviikkona klo 13.

31.5. Ravintola Helsinki
30.8. Thai Papaya

Jälkioluet lähipubissa. Tervetuloa!

Keilailu

Fun Bowling (Helsinginkatu 25, Hesarin urheilutalo), klo 12: 25.5., 31.8., 14.9.

Olutsillan Hyvämaineisten Naisten Ompeluseura

Kokoontuu joka kuukauden 3. maanantai klo 18 ravintola Kurvittaressa Helsingissä. Tervetuloa mukaan – myös miehet!

Tallinnassa tapahtuu Õllekomando

Õllekomando jatkaa tutustumista Tallinnan kulttuuriin ja baareihin. Komandon iskuista ilmoitetaan Facebookissa www.facebook.com/groups/ollekomando/. Seuraa ilmoittelua ja tule mukaan!

Onhan meillä oikea osoite?

Jos olet Olutsillan jäsen, mutta et saa tätä lehteä kotiisi tai Olutsillan tiedotteita sähköpostiisi, ilmoitathan voimassa olevat osoitetietosi sähköpostilla: jasenrekisteri@olutsilta.fi

Lisää tietoa Olutsillan toiminnasta ja tulevista tapahtumista: www.olutsilta.fi

POHJOIS-KARJALAN SUOMI-VIRO-SEURA

10.6. klo 13 Opastettu kierros Joensuun hautausmaalla

25.8. Illanvietto Outokummun Lypsyniemessä

Tarjolla kahvia, makkaraa, saunomista ja uintia sekä mukavaa seuraa.

Tarkemmat tiedot jäsenkirjeessä tai sihteeriltä.

PORIN SEUDUN SUOMI-VIRO-SEURA

Viron tumma historia -valokuvanäyttely

Turkulaisen valokuvaajan, Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n yhteisötaiteilija Päivi Hautalan valokuvanäyttely, Viron tumma historia, pidetään touko–kesäkuussa Porissa. Päivi Hautalan kuvauskohteena on ollut mm. Sillamäe, entisen Neuvostovallan aikainen suljettu kaupunki. Näyttelyn aika ja paikka tarkentuvat huhtikuun aikana. Lisätiedot: seuran pj. Päivi Yli-Kauhaluoma-Nurmi, paivi.ylikauhaluoma@gmail.com tai p. 050 436 1405.

SALON SEUDUN SUOMI-VIRO-SEURA

Kesäteatterimatka Heinolaan 16.7.

Heinolan kesäteatteri esittää klo 15 alkaen näytelmän Tenorit liekeissä. Ohjaus on Sari Siikanderin ja esiintyjinä ovat Heikki Hela, Santtu Karvonen ja Antti Lang. Tarkemmat tiedot matkasta ruokailuineen täydentyvät myöhemmin.

Juusto-viinimatka Viroon 16.–19.8.

Tutustumme useisiin juustotiloihin ja viinitehtaisiin aina Etelä-Viroa myöten. Osallistumme Viron maatalousmuseossa kotijuuston tekoon. Ensimmäinen yöpyminen on etelässä Mulgimaalla Kopran tilalla. Myös siellä järjestetään juustomaistajaiset ja tutustuminen tilan toimintaan Kopra talun lähellä. Mulgimaalla käymme myös tekstiilitaiteilija Anu Raudin kotona. Kaksi yötä yövymme Tarton Dorpatissa. Koko matkan ajan mukana on suomenkielinen opas. Bussi on mukana matkassa Salosta asti. Lähtöaika 16.8 klo 6.15 Salon torilta. Paluu Helsinkiin 19.8 klo 21 jatkuen Salon torille. Matkan hinta 478 € (2hh), 1hh 553 €. Hintaan sisältyvät laivaliput, oman bussin ja kuljettajan kustannukset, 3 x päivällinen tai lounas, hotellimajoitukset, hotelliaamiaiset, käyntikohteet, opas. Erikseen voit varata laiva-aamiaisen 17 €. Matkan vastuullinen järjestäjä Baltic Express Tours, Tallinna. Ilmoittautumiset virve.noges@pp1.inet.fi tai 040 754 7104 12.7.23 mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä kerro syntymäaikasi ja mahdolliset ruokarajoitteet. Matkalla tulee olla mukana henkilötodistus tai passi. Voimassa oleva matkavakuutus on myös hyödyllinen. Maksu Salon Senioriopettajien tilille FI08 5410 0220 2161 65, viite 2040, 12.7.23 mennessä.

TAMPERE-TARTTO-SEURA

Voitonpäivä 23.6. klo 13

Tapaamme perinteisesti Kalevankankaalla Viron vapaussodassa kaatuneiden suomalaisten vapaaehtoisten muistokivellä luonnonkukkatervehdysten ja sini-musta-valkoisten asujen merkeissä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Uudelleenitsenäistymispäivä 20.8. klo 13

Olemme jälleen kokoontumassa samaan paikkaan Kalevankankaalla muistelemaan tällä kertaa Viroon liittyvää riemukasta tapahtumaa. Näihin päiviin osuu myös yhteistyökumppaniemme vuorotellen järjestämä virolainen kansanjuhla.

Tarton kaupungin infokeskuksen 20-vuotisjuhla Laikussa 14.10. klo 14

Valmistaudumme pikkuhiljaa Tarton kaupungin infokeskuksen 20-vuotisjuhlaan. Keskuksen olemassaolo juuri meidän tiloissamme juontaa siitä, että tarttolaiset halusivat oman kiintopisteensä ystävyyskaupunkiinsa Tampereelle, kun meilläkin jo oli oma Tampere majamme Tartossa. Meidän seuramme oli Tampereella perustettu jo ennen ystävyyskaupunkisopimuksen solmimista, joten jalansija Tartolla oli jo olemassa.

Lokakuu on Viro-kuu Tampereella!

Lokakuulle sijoittuu meidän muutakin ohjelmaa sekä myös yhteistyökumppaneidemme Eesti klubin ja Pirkanmaan Tuglas-seuran järjestämää ohjelmaa. Näistä kaikista sitten tietoa seuraavassa viro.nytissä!

Seuran toimisto

Voitte olla yhteyksissä toimistoomme p. 044 241 9636 ( varmimmin ti–pe keskipäivän tienoilla) tai ttsry1989@gmail.com. Kotisivumme näkyvät osoitteessa www.tamperetarttoseura.fi. Voit seurata meitä myös Facebook-sivullamme ja puheenjohtajamme Liisa Löyttyniemen omilla sivuilla, sillä hän pyrkii välittämään Tarton kaupungin sivuilta kaikki mielenkiintoisimmat uutiset jäsenillemme.

VAASA-PÄRNU-SEURA

Kesämatka Viroon Pärnu–Viljandi–Riika 26.–31.7.

Matka-Ärrän kanssa järjestämme heinäkuussa linja-automatkan Pärnuun, josta teemme retkiä Viljandiin ja Riikaan. Vastuullinen matkanjärjestäjä Matka-Ärrä. Lisätietoja Vaasa-Pärnu Seuran kotisivuilta ja Facebook-sivuilta sekä suoraan Matka-Ärrältä info@matka-arra.fi / +358 44 540 5111.

Viron uudelleenitsenäistymisen tilaisuus 20.8.

Viron uudelleenitsenäistymisen tilaisuus järjestetään perinteen mukaisesti Vaasan Pärnu-puistossa 20.8. Viron ja Suomen liput nostetaan salkoon jo aamulla. Tänä vuonna uudelleenitsenäistymisestä on kulunut jo 32 vuotta. Tarkempia tietoja myöhemmin kotisivulla ja Facebook-sivulla.

Vaasa-Pärnu Seura ry:n jäsen:

Ilmoita osoitteenmuutoksesta jäsenvastaava Antti Kaukoselle, antti.kaukonen@valokyltti.fi tai p. 044 202 0019.

Seuratkaa Vaasa-Pärnu Seuran Facebook-sivuja sekä kotisivua vaasaparnuseura.svyl.fi, jossa kerrotaan yhdistyksen toiminnasta tarkemmin. Tervetuloa mukaan toimintaan!

VARSINAIS-SUOMEN VIRO-KESKUS

Viro-juttuiltoja, keskustelupiirien kokoontumisia, kielikursseilla ahkerointia, näyttelyitä, matkavinkkejä, tapahtumia – ajankohtaiset tapahtumatiedot löydät Facebookista: www.facebook.com/virokeskus.turku

13.5. Knit&Tag -tapahtuman ripustuspäivä Turussa Aurajoen rannalla

Värikkäät neulegraffitit valtaavat jokirannan, mukana myös Viro-keskuksen kässäryhmän työ. Tule mukaan luovaan porukkaan, kysy lisää toimistolta. Ja kevätkävelylle Aurajoen rantaan ihailemaan teoksia, suosittelemme!

22.5. klo 18 Yhteislaulut Brinkkalan pihassa – tervetuloa laulamaan viroksi!

Laulut vetää kuoronjohtajamme Triinu-Liis Kull, mukana Turu Eesti segakoor. Huonon sään sattuessa siirrytään sisätiloihin.

14.6. Raision kulttuuritapahtuma: mukana Nopsajalad

17.6. Vanhankaupungin juhlat

Kaikki viettävät Turun tuomiokirkon synttäreitä, Viro-keskus mukana menossa.

29.6.–2.7. Keskiaikaiset markkinat

Tervetuloa ostoksille konttorille!

31.7.–2.8. Linnarahvas randa! Kesäpäivät Ruisrannassa

17.8. Taiteiden yö

Tule mukaan tunnelmaan Vanhalle Suurtorille.

20.8. Viron uudelleenitsenäistymispäivän viettoa Brinkkalassa

28.–30.8. Linnarahvas randa vol. 2

31.8. Itämeripäivän ohjelmaa Brinkkalassa

Kevään ja kesän näyttelyt toimistolla

Tallinnan Fotografiskan näyttely Sanasta kuvaksi. Elina Simosen näyttävät valokuvat yhdistävät muotia ja runoutta Virosta, Suomesta ja Latviasta.

Toukokuu: Katrin Ackalin, maalauksia / Rait Priks, hiilipiirroksia / Ilpoisten kirjastossa Päivi Petzu Hautala,valokuvia.

Kesä–heinäkuu: Matti Äyräs ja Rita Mukkala, sarjakuvia

Hea koorilauluhuviline!

Kas tahad minna 2025. aastal Eesti üldlaulupeole laulukaare alla laulma? Selleks tule Turu Eesti segakoori! Ootame lauljaid kõikidesse häälerühmadesse. Eelnev koorilaulukogemus pole oluline, nooti tundma ei pea, ettelaulmist ka ei ole. Kui oskad laulda ja hindad head eestikeelset koorimuusikat, siis see koht on just sinu jaoks. Lauluproovid toimuvad teisipäeviti kell 18–20 Linnankatu 31 huvikeskuses. Sissepääs hoovipoolsest uksest, liftiga 3. korrusele. Meiega saab liituda Facebookis: Turu Eesti (ja sõprade) segakoor. Laste muusikaringi uudiseid saab jälgida grupis: Ülilahe laps Turu / Turku.

Turu Eesti keskuse nõustajad

Nõustajad on abiks eestlastele Soomes. Kirjuta või helista julgelt, teenus on tasuta! Mõtleme koos, otsime lahendusi ja juhendame vajadusel edasi. Helista nõustajale: +358 40 220 8578 (Kui ta ei saa kohe teie kõnele vastada, ta helistab tagasi.) Nõustaja vastab küsimustele ainult isiklikult, ei kunagi avaliku fb-vestluse kaudu. Fb-leheküljel ”Abiks eestlastele Soomes” aga jagatakse üldiseid teavitusi ja kasulikku infot – tasub jälgida! Lisaks teie küsimustele vastab Turu Eesti keskus, tööpäeviti tel. +358 40 147 5221.

VIROLAISEN KULTTUURIN YSTÄVÄT VIRKKU

Omatoimiretki Tampereelle 1.6.

Virkut lähtevät kesäkuun alussa Tampereelle museokeskus Vapriikkiin tutustumaan Viron kansallismuseon näyttelyyn Olipa kerran, tarina satujen synnystä. Se on näyttely saduista, sankareista ja sankarittarista. Esillä ovat tutut ja tuntemattomat sadut Euroopasta ja muualta seitsemän maan ja meren takaa. Virkuille on varattu lounas Vapriikin ravintolasta klo 11.30–12.30 ja opastus näyttelyyn klo 12.30–13.30. HUOM! Matka on omatoimimatka eli jokainen ostaa ja maksaa junalippunsa itse. Samoin lounas ja museolippu (Museokortti käy!) ovat omakustanteisia, mutta Virkku tarjoaa opastuksen jäsenilleen. Helsingistä lähtee juna mm. klo 9.03 (Tampereella klo 10.53). Asemalta on Vapriikkiin matkaa n. 1,3 km, samalla junalla tulevat voivat jakaa taksin. Junalippuja saa osoitteen vr.fi lisäksi asemilta ja R-kioskeista.

Virolaisen kulttuurin ystävien Virkkujen 25-vuotisjuhlamatka 7.–10.8. Liivinmaalle

Matkalla tutustumme Valga–Valka-kaksoiskaupunkien elämään ja historiaan. Teemme päiväretken Latvian pohjoisosan viehättävään pikkukaupunkiin Valmieraan. Siellä saamme nauttia luonnosta, kulttuurista, paikallisesta ruoasta ja oluesta. Paluumatkalla yksi yö Viljandissa. Kysy lisää ja ilmoittaudu: marianne.mikola@gmail.com

Seuraa tiedotusta jäsenkirjeissä ja Virkun Facebookissa www.facebook.com/VirkkuRy!

Kattava lista SVYL:n jäsenseuroista yhteystietoineen löytyy täältä!