Heikki Roiko-Jokela: Urheilu yhdistää kansoja

Lauantaina 20.11. klo 13 kuulemme Eesti Maja – Viro-keskuksessa (Sörnäisten rantatie 22 C, Helsinki) FT Heikki Roiko-Jokelaa, joka kertoo kirjastaan Urheilu yhdistää kansoja. Suomen ja Viron urheilusuhteista kansallisen identiteetin vahvistajana, veljeskansojen sillan rakentajana, ideologisena koetinkivenä (Suomen urheiluhistoriallinen seura 2020). Tämän jälkeen klo 13 pidetään Suomen Viro-yhdistysten liiton vuosikokous. Molempiin tilaisuuksiin voi osallistua myös etäyhteyden kautta.

Kirjan Urheilu yhdistää kansoja kansikuva

Urheilu on kansallisen identiteetin vahvistaja, kilpakenttä tai ideologinen koetinkivi. Se on myös osa yhteiskuntaa, sen arvomaailman heijastuma. Toisaalta urheilu on kanssakäymisen väline ja keino luoda jopa vuosikymmenien ystävyyssuhteita. Urheilu yhdistää kansoja -kirjassa tarkastellaan suomalais-virolaisia urheilusuhteita osana Suomen ja Viron välisten poliittisten suhteiden kehitystä. Maaotteluiden, tulosten, urheilijoiden ja muiden toimijoiden kautta pohditaan, mitä maiden väliset urheilusuhteet suomalaisille ja virolaisille merkitsivät, millaisiksi ne kuvattiin ja mitä haasteita niiden kehittämiseen liittyi.

Heikki Roiko-Jokela on filosofian tohtori ja poliittisen historian dosentti Jyväskylän yliopistossa. Häneltä on ilmestynyt useita Suomen ja Viron suhteita ja historiaa käsitteleviä teoksia.