Seitsemättä kertaa järjestettävä Tallinnan Fotokuu-biennaali tarjoaa oivaltavia sisältöjä yllättävissäkin paikoissa

Eri puolille Tallinnaa levittäytyvä Fotokuu esittelee valokuva- ja nykytaidetta marraskuun lopulle saakka.

Kirsi Bongwirnso

Kuvassa Transs-näyttelyn teoksia Lasnamäen paviljongissa Tallinnassa
Transs-näyttely hyödyntää upeasti Lasnamäen paviljongin tilaratkaisuja. Kuva: Toomas Tuul / Visit Estonia

Tallinnan Fotokuu on kansainvälinen nykytaidebiennaali, jossa on teoksia oikeastaan kaikilta visuaalisen taiteen aloilta. Fotokuu syntyi Valokuvataiteilijoiden yhdistyksen (Fotokunstnike Ühendus FOKU) aloitteesta vuonna 2011, joten tämänvuotinen biennaali on jo järjestyksessään seitsemäs.

Perus- ja satelliittiohjelman lisäksi Fotokuu panostaa koululaisten opetusohjelmaan sekä taiteellisen kaupunkitilan laajenemiseen. Tästä oiva esimerkki on Tallinnan Taidehallin Lasnamäen paviljonki, jossa tänä vuonna sijaitsee festivaalin päänäyttely Transs. Näyttely tuo taiteen keskelle valtavaa Lasnamäen lähiötä, ja paviljongissa järjestetään työpajatoimintaa sekä viroksi että venäjäksi ei vain oman alueen, vaan myös muun muassa Itä-Viron koululaisille.

Suomalaisväriä Transs-näyttelyyn tuo sen kuraattori, New Yorkissa asuva Ilari Laamanen. Laamanen kertoo innostuvansa oikean tilan ja oikeiden teosten yhdistämisestä, mikä näkyy upeasti juuri Lasnamäen Paviljongissa, jossa teokset ovat kuin kasvaneet tilaan.

Kuvassa kuraattori Ilari Laamanen
Ilari Laamasen kuratoima Transs tuo yhteen Viron ja maailman visuaalisen taiteen huiput. Kuva: Toomas Tuul / Visit Estonia

”Fotokuun päänäyttely on yhdistelmä paikallisten taiteilijoiden uusia teoksia ja merkittävien, kansainvälisten taiteilijoiden tuotantoa”, toteaa Fotokuun taiteellinen johtaja Kulla Laas. Laas kertoo myös, että biennaali tekee ensi kertaa yhteistyötä Tallinnan Pimeiden Öiden elokuvafestivaalin kanssa (Pimedate Ööde Filmifestival PÖFF), minkä ansiosta on mahdollista viedä taide-elokuvia entistä laajemmalle yleisölle. Laajan yleisön takaa myös nuoren polven valokuvataiteilijoiden töiden näyttely, sillä se järjestetään samaan aikaan Tallinnassa ja Tartossa.

Toomas Volkmannin täysi menneisyys

Fotografiskan valokuvamuseo ei ehkä paikkavalintana ole yhtenä Fotokuun näyttämönä se kaikkein yllättävin, mutta pitkän linjan muotikuvaaja Toomas Volkmannin näyttely täis minevik yllättää kyllä.

Toomas Volkmann on opiskellut valokuvataidetta sekä Virossa että Lontoossa ja on työskennellyt lähes kaikille Viron mediajulkaisuille 1990-alkupuolelta saakka. Volkmann astui kaupallisen valokuvauksen maailmaan herkulliseen aikaan, kun koko kenttä Virossa vasta alkoi muodostua uudelleenitsenäistymisen jälkeen. Pitkä perspektiivi työhön on tuonut Volkmannille kattavan näkemyksen eri aikakausien monista puolista. Hän toteaakin kaipaavansa 1990-luvulta muotikuvauksen tarinallisuutta, sitä, kuinka yhteisen tarinan kautta suuren työryhmän voimin toteutettiin laajoja muotikuvakokonaisuuksia.

Kuvassa valokuvaaja Toomas Volkmann
Toomas Volkmann oli 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun VIBE-klubien vakiokuvaaja. Kuva: Toomas Tuul / Visit Estonia

Näyttely täis minevik koostuu useasta temaattisesta osasta. Fotografiskan alakerrasta alkaa Viron 1990-luvun vaihtoehtoklubi VIBEn värikkäistä kävijöistä koostuva osa, joka jatkuu yläkerran näyttelysalissa. Aikana ennen älypuhelimia oli Toomas Volkmann ainutlaatuisessa asemassa klubien lähinnä virallisena valokuvaajana. Näyttelykävijä voikin bongata juhlakansan joukosta useita julkkiksia, muun muassa suomalaisillekin tuttu Anu Saagim vilahtaa useissa kuvissa.

Kulttuurin eri alojen tunnettuja henkilöitä esiintyy näyttelyn muissakin osissa. Erilaisista muotokuvista käy myös kiinnostavalla tavalla ilmi sekä ihmisten poseeraamisessa tapahtunut muutos että valokuvauksen suuntaukset. Näyttelyä värittää osaltaan hienosti Taavi Tulevin sitä varten muun muassa kameroita ja salamavaloja hyödyntäen säveltämä musiikki.

Näyttely täis minevik esittelee valokuvaaja Toomas Volkmannin tuotantoa
täis minevik esittelee upeasti valokuvaaja Toomas Volkmannin tuotantoa vuosien varrelta. Kuva: Toomas Tuul / Visit Estonia

Näyttelykokemuksen voi täydentää Fotografiskan alakerran ravintolassa, jossa voi nauttia lasillisen Toomas Volkmannin nimikkoviiniä.

Fotokuun päänäyttely Transs
Lasnamäen paviljongissa (Jaan Koorti 24, Tallinna)
6.10.–26.11.2023
Avoinna ke–su 12–19, ilmainen sisäänpääsy

Toomas Volkmannin täis minevik
Fotografiskassa (Telliskivi 60a-8, Tallinna)
28.9.2023–11.2.2024
Avoinna ma–pe 9–20, la 10–20, su 10–18, liput 9–17 € (alle 15-vuotiaat ilmaiseksi)