Elo Viiding Runokuu-festivaalilla

Yhteys-klubi 26.8. klo 19:00–23:30
Tiivistämössä
Suvilahti, Kaasutehtaankatu 1, Helsinki

Runokuun päätapahtuma Yhteys-klubi tuo lavalle maita ja kielirajoja ylittävää runoutta sekä ainutlaatuisia äänitaidetta, musiikkia ja videota kirjallisuuteen yhdisteleviä esityksiä!

Lavalle nousee mm. virolaisen nykyrunouden kärkinimiin kuuluva Elo Viiding, jolta kuullaan syksyllä ilmestyvän suomennosvalikoiman Tuhannelle äänelle (Kustannusliike Parkko, suom. Katja Meriluoto) tekstejä niin alkuperäiskielellä kuin suomeksi. Klubilla esiintyvät myös lauantai-iltapäivän keskusteluohjelmassa haastatellut Versopolis-runoilijat, Anthony Vahni Capildeo (Trinidad-Tobago/Iso-Britannia) ja Ásta Fanney Sigurðardóttir (Islanti). 

Esityksensä illassa saa mediataiteilija Leena Lehden, kirjailija Kaisa Happosen ja multi-instrumentalisti Juho Viljasen Kun sinä nukut -runovideoteos. Se on monitaiteinen kokonaisuus, joka kuvaa, miten maailman tila ui uniin ja valtaa mielen. Video on kuvattu kaitafilmille ja siihen on tehty efektit käsin maalaamalla. Musiikki ja äänimaailma on sävelletty teokseen ja tuotettu syntetisaattoreilla, rumpukoneilla sekä efektoidulla pasuunalla.

Maria Matinmikon teoksesta Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu (Siltala & Parvs, 2023) julkaistaan kokeellinenäänikirja, jossa painojälki, paperin tuoksu ja tuntu ovat muuttaneet muotoaan data-avaruuteen säilötyksi ja sieltä kuunneltavaksi äänivirraksi. Kirjan fyysisyys ja sen sisällöt jatkavat rinnakkaiseloaan itsenäisessä ääniteoksessa, jossa Matinmikon kirjoittama ja lukema teksti punoutuu yhteen J. Kohon säveltämän elektroakustisen musiikin kanssa. Runokuun esitys pohjautuu tähän ääniteokseen. Esityksessä Matinmikko ja Koho tuottavat äänimaiseman paikan päällä.

Illan huipentaa säveltäjä Mikko Sarvanteen sooloesitys. Sarvanteen musiikki vie kuulijan rinnakkaiseen todellisuuteen: puutarhaan, jossa nykyvokaalimusiikin, pohjoismaisen jazz-soinnin ja äänitaiteen kasvustot sekoittuvat.

Ennen esitystä kuullaan Filanderin ja Sarvanteen lyhyt yhteishaastattelu: miten musiikkialbumi heijastelee runoteoksen henkeä? Millaisena palkittu ja kiitetty runokokoelma näyttäytyy tekijälleen ja lukijalleen kymmenen vuoden jälkeen?

Liput 15 euroa (Nuoren Voiman liiton jäsenet) / 18 euroa (muut). Lippuja voit ostaa täältä. Tapahtumapaikka Tiivistämö perii yleisöltä paikan päällä narikkamaksun.

Yhteistyössä Suomen Viro-yhdistysten liitto SVYL, Siltala, Versopolis, Luova Eurooppa. Tilaisuus on osa Nuoren Voiman Liiton Runokuu-festivaalia.