Viron uudelleenitsenäistymispäivän yölaulujuhla

Tänä vuonna juhlitaan Viroa etänä mutta yhdessä!

Yölaulujuhla

20. elokuuta klo 19.00–00.30 pidetään Viron itsenäisyyden palauttamisen 30-vuotispäivän kunniaksi yölaulujuhla Vaba Eesti!

Osallistuakseen laulujuhlaan ei tarvitse lähteä kotipaikkaa tai edes kotia kauemmas, vaan riittää, että kokoonnutaan perheen tai ystävien kanssa ”laulupesään” laulamaan yhdessä Viron television mukana (verkossa osoitteessa https://etv.err.ee/). Laulettavat laulut ovat tuttuja Viron uudelleenitsenäistymisen ajalta ja lähivuosikymmeniltä.

Yhdessä laulaminen on tärkeää, koska virolaiset palauttivat itsenäisyytensäkin laulamalla. Ensin vapaudesta ja isänmaasta kertovia lauluja laulettiin pienissä ystäväporukoissa, sitten koko ajan julkisemmin. Vaikka laulujen sanat eivät suoraan kertoneet tuolloin kielletyistä aiheista, osattiin merkityksiä lukea myös rivien välistä. Sen saman tunteen, mitä laulaessa koettiin, pohjalta syntyivät myös Alo Mattiisenin isänmaalliset laulut ja yölaulujuhlat. Tuo kaikki mahdollisti väkivallattoman Laulavan vallankumouksen.

20. elokuuta pidettävän yölaulujuhlan ohjelmistossa on lähes 60 kappaletta 50 nuoren ja vanhemman artistin esittäminä. Lähetys on Viron televisiossa (ETV) ja laulujen sanat näytetään myös tv-ruudulla. Ne voi myös etukäteen tulostaa osoitteesta https://30aastat.ee/oolaulupidu/.

Illan ohjelma:

19.00–20.30 Tilaisuuden avaus Tartossa ja uudelleenitsenäistymisen ajan laulut

20.30–23.00 Uudelleenitsenäistyneen Viron laulut

23.00–00.30 Kansallislaulu ja isänmaalliset laulut

Käy rekiströimässä oma ”laulupesäsi” osoitteessa https://30aastat.ee/oolaulupidu/. Sitten vain omalla porukalla television ääreen ja laulamaan!

Seuraa yölaulujuhlan Facebook-tapahtumaa täällä https://www.facebook.com/events/807838320139300

ETV:n verkkosivu: https://etv.err.ee/