Martin markkinat – virolaisen kulttuurin ja käsityön keidas

Kuva: Woolish

Martin markkinat on Tuglas-seuran järjestämä vuotuinen suurtapahtuma, joka tuo Helsinkiin virolaisen kulttuurin ja käsityön parhaimmistoa tulevana viikonloppuna 23.-24. marraskuuta. SVYL:n ja SVYL-Verkkopuodin lisäksi liiton jäsenseuroista paikalla ovat Olutsilta – Õllesild, Suomen-poikien perinneyhdistys, Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku, Viro-instituutin ystävät ja Eestikeelse Hariduse Selts – Vironkielisen Opetuksen Seura. Kaikilla seuroilla on pisteillään ohjelmaa (mm. arpajaiset) ja löydät heidät paikoilta 59, 60 ja 62.

Tutustu tästä tapahtuman pohjakarttaan
Ja tästä tapahtuman ohjelmaan ja tarjontaan.

SVYLin projektikoordinaattori Lissu Kirves tutustui ennakkoon Martin markkinoiden ohjelmaan ja näytteilleasettajiin, ja teki omat suosituksensa viikonlopun tarjonnasta.

Luonnonkosmetiikkaa ja virolaisdesignia etsimässä

Martin markkinoilla on yli 100 näytteilleasettajaa. Tarjolla on tietoa ystävyystoiminnasta, matkailusta, ruokaesittelijöitä, käsityötaitoutta ja designia. Ensikertalaisena Martin markkinoilla (tiedän, uskomatonta) haaveilen hyvistä löydöistä, uusista mauista, pehmeistä neuleista ja viron kielen solinasta Kaapelitehtaalla. Ylipäätään hyväntuulisesta markkinahyörinästä. Koska onko mitään parempaa?

Ensin aion harhailla tieni luonnonkosmetiikan äärelle. Loodusspa (osasto 6) mainostaa, että sen ihonhoitotuotteet on valmistettu Virossa ja ne ovat mm. silikoni- ja parabeenivapaita. Myös lupaus siitä, että tuotteet sopivat virolaiseen ilmastoon, kuulostaa houkuttelevalta (sillä miksei sitten suomalaiseenkin nahkaan). Hintakin tuntuu sopivalta, ne kun nettisivuilla liikkuvat 7€-20€ välimaastossa.
Lisätietoa: loodusspa.ee.

Aion viettää tovin jos toisenkin markkinoiden Design-parvella, jossa istun läpi kaikki Virossa valmistetut Oot-oot -tuotemerkin iätöntä designia tarjoavat sohvat ja tuolit, ja ihmettelen osuvasti nimettyjen Hipster Light -lamppujen toimintamekanismeja. Yksi suunnitelluista jouluostoksista (itselleni) on ihanan viljandilaiskutomon Woolishin pipo (kuvassa Woolishin neule).
Lisätietoa tuotteista:
oot-oot.com/fi
www.woolish.ee
www.facebook.com/disainvalgustid

Ja toki, Tallinnassa tovin asuneena, must leib kiinnostaa. Siksipä etsiydyn markkinoiden leipomoiden ääreen. Tallinnan lähimaastossa Jürissa sijaitseva Maheleib (osastolla 24) tarjoilee ihanannäköisiä leipomotuotteita, mukaan lukien herkullista leipää. Nettisivuillaan leipomo mainostaa myös vegaaneille sopivia piirakoita, pullia ja rinkeleitä. Haldjaleib (osasto 54) on omien sanojensa mukaan Viron vanhin kotitekoisen leivän tekijä. Moisella meriitillä uskoisi olevan vaikutusta maukkaiden leipien syntyyn.
Lisätietoa:
maheleib.ee/pagarikoda
leib.ee

Erityisen joulumielen tuo Virolaisen kulttuurin ystävät Virkku ry:n vuotuinen mummo- ja pappapussikeräys. Vuodesta 2000 alkaen on Tallinnassa asuville vähävaraisille vanhuksille ja pitkäaikaissairaille järjestetty keräys, jonka ideana on tuoda jouluiloa pienen lahjan muodossa. Keräys on käynnissä 1.11.-3.12. Eesti Majassa (Sörnäisten rantatie 22 c), mutta lahjan voi tuoda myös Martin markkinoille (pisteelle 59). Pussin tulisi sisältää: 1 kahvipaketti, 1 keksi- tai piparkakkupakkaus ja 1 makeispussi.
Lue lisää Virkun FB-tapahtumasta.

Tapahtumatärpit

Martin markkinoilla on myös paljon kulttuuriohjelmaa ja tekemistä kaikenikäisille. Kahvila Koidulassa esitellään virolaista kirjallisuutta, kuullaan musiikkiesityksiä ja puheenvuoroja. Kinokomerossa nähdään ajankohtaista elokuvaa ja lastensalissa viihdytetään perheen pienimpiä.

Kahvila Koidulan ohjelmasta haluan käydä kuuntelemassa Viron museokentän uutuuksista (la klo 16.00) Liis Meriküllin (Vabamu-museo) ja Neeme Punderin (Valgan museo) johdolla. Lisäksi kerran Juhani Salokanteleen puheenvuoron kuunnelleena en aio jättää väliin mahdollisuutta kuulla niin taidokasta suomen kielen käyttöä. Aiheena on Salokanteleen A. H. Tammsaare -käännös Rakastin saksalaista ja keskustelussa on mukana Hannu Marttila (la klo 12.30).

Martin markkinoilla toimii koko tapahtuman ajan Kinokomero, jossa nähdään ajankohtaisia koko perheen elokuvia, Valgamaan alueelle liittyviä filmejä ja dokumentteja. Elokuvaohjelman on kuratoinut virolaisen elokuvamaailman tunnettu tekijä Jaak Lõhmus. Ohjelma on monipuolinen ja laaja, ja itseäni kiinnostaa kaksi lasten näkökulmasta tehtyä elokuvaa, Suomessa aktiivisesti esitetty Seltsimees Laps (la klo 12) sekä jouluista tunnelmaa tarjoava Eia jõulud Tondikakul (su klo 14). Aion ehdottomasti käydä katsomassa myös Viron ensimmäisestä elokuvantekijästä Johannes Pääsukestä tehdyn tuoreen elokuvan Johannes Pääsukese tõeline elu (su klo 12). Elokuva vie 1910-luvulle Viron maaseudulle, jossa Pääsuke kuvasi virolaista maalaiselämää.

Näillä pääsenkin mainiosti Martin markkinoiden tunnelmaan, ja lopun aikaa aion haahuilla ympäri valtavaa Kaapelihallia ja löytää uusia virolaisia makuja ja tuotteita.

Kohtaamisiin siis Martin markkinoilla!